Времената, в които живеем са оксиморонни.

Времената, в които живеем са оксиморонни.
13-05-2022г.
161
Гост-автор

Мисля, че спокойно можем да наречем времената, в които живеем днес оксиморонни.

Оксиморон идва от гръцкото: oxys - остроумен и moros - глупав. Ето няколко ярки примера за оксиморон:

- Безкраен миг

- Приблизителна точност

- Чист боклук

- Жив труп

- Далечна близост

- Обществена тайна

- Тъпо острие

- Течен прах и т.н.

В изкуството оксиморонът може да се разглежда като вид метафора, която създава контрастна изразителност и по този начин подпомага образността.

В реалността обаче това съчетание на несъчетаеми същности, на антитези винаги е основа за конфликт и гориво за проблеми - с тъпо острие в най-добрия случай ще режеш приблизително точно (Ако това не ви се вижда особено притеснително, подложете се на операция при хирург, за когото това е приемлива опция.

Ярък социален оксиморон днес са ултра -"либерализма", войнстващият "пацифизъм", доминантния "стремеж към равноправие", агресивният "феминизъм", политкоректната "свобода на словото", непризнаващата различно мнение "толерантност", фалшивите "новини", новата "нормалност" и други форми на "умни" глупости, които носят единствено потенциал за конфликти.

Отказът от критично мислене, неграмотността, псевдообразованието са основните причини диктатурата на абсурда да владее обществото ни. И за да не изпадаме във ведра безнадежност или смешен плач може би трябва да си дадем сметка, че има и смислени оксиморони като духовна храна и бързай бавно. От нас зависи възвръщането им в живота ни, защото с поглед назад може би ще започнем по-успешно да се движим напред - нали се казва, че всяко зло е за добро. Дано!

 
   Автор: Иво Величков

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.