Въпроси към подкрепящите Азербайджан в конфликта за Нагорни-Карабах

Въпроси към подкрепящите Азербайджан в конфликта за Нагорни-Карабах
05-10-2020г.
29
Гост-автор
Ето ви няколко въпроса, на които трябва да отговорят онези, които заемат страната на Азербайджан в конфликта за Нагорни-Карабах:
 
- Единствената причина този район да е бил преписан през 1923 г. на Азербайджански ССР е желанието на Сталин да подобри малко отношенията с Турция, през която е искал на прекара комунистическо влияние нататък. В нито един момент този район не е бил с мнозинство азери. Чисто исторически това е район почти изцяло влизащ в рамките на т.нар. Арцах, десетата провинция на Кралство Армения, съществувало още преди новата ера. Тогава дори не е имало нито ислям, нито азери. Тоест подкрепата за Азербайджан се базира на решение на СТАЛИН от 1923 в името на комунистическата пропаганда. Което не ме учудва, днешните тъмносини са бивши тъмночервени. Винаги е било така.
 
- Столетия наред арменците си защитавали тези територии, нападани от османци, перси, араби и много други. В Арцах лежат останките на замъка Клич, откъдето арменците в периода 852-855 са отблъснали 28 поредни нападения от ислямския халифат. Когато през 1923-а този исторически за Армения район е бил преписан насилствено от Сталин на Азербайджанското ССР, 89% от населението било арменско. Как се чувствате като последователи на сталинисткото дело?
 
- Какво ще стане с близо 140-те хиляди арменци, ако на Азербайджан бъде позволено да контролира тези земи? Питали ли сте какво се случи с християните в Сирия, в райони, в които управляваха про-турските милиции, каквито сега се трансферират в Азербайджан?
 
- Как може да подкрепяш страна, чийто официални представители и говорители заплашват да взривят арменската АЕЦ Мецамор, и да предизвикат нов "Чернобил"?
 
Автор: Daher Farid Daher - Lammoth
 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.