Въпрос за 3 млрд. лева: Защо Борисов не реже лентичката на "Балкански поток"

Въпрос за 3 млрд. лева: Защо Борисов не реже лентичката на
13-01-2021г.
0
Гост-автор

През последната една година министър-председателят Бойко Борисов често проверяваше на място как върви строителството на българската част от газопровода "Турски поток", който той нарича "Балкански поток". Това породи очаквания за церемония по откриването, когато проектът е завършен.

В началото на 2021 година изглежда по "Турски поток" вече минава руски газ, но нито има откриване, нито има отговор на въпроса готов ли е изобщо проектът.

Официални отговори няма. Според експерти, тръбата работи с малка част от предвидения си капацитет, а това прави плановете за връщане на инвестицията от 3 млрд. лева химерни. Очакваните санкции от САЩ срещу фирми, които работят по проекта, също добавят неяснота. Политици от опозицията вече призовават Борисов да обясни какво се случва.

По тъмно на Нова година

В първия ден на 2021 г., още преди зазоряване, президентът на Сърбия Александър Вучич се появи в село Господжинци близо до Нови Сад в компанията на руския посланик в Сърбия и на генералния директор на компанията „Сърбиягаз“. Те официално откриха продължението на газопровода „Турски поток“ в Сърбия и съобщиха, че по него вече се доставя природен газ от Русия.

Преди да влезе в Сърбия, тръбата минава по дъното на Черно море, после през Турция и накрая през България. За да тече газ до Сърбия, това означава, че българската част - която се нарича "Балкански поток" - вече е пусната в експлоатация и пренася синьо гориво. В България обаче нито е имало откриване, нито премиерът Бойко Борисов е прерязал лентичка, както обича да прави за далеч по-малки проекти.

Вместо откриване Борисов направи друго. Няколко часа по-късно същия ден - 1 януари, вече по светло, той се включи на живо във Фейсбук от Петрич, където „посрещна“ доставките на природен газ от Азербайджан. В изказването си той бегло засегна „Балкански поток“, както е наричано продължението на „Турски поток“ през България и Сърбия. Борисов не обясни защо не е присъствал на откриването, след като преди често посещаваше строежа на тръбата, за да „инспектира“.

Ден по-късно Вучич и Борисов проведоха телефонен разговор. Според съобщението от Белград - те са се поздравили за завършването на "Балкански поток". В съобщението от София обаче това не се споменава.

Защо Борисов не говори вече за "Балкански поток"? Защо не го открива? И готов ли е изобщо проектът?

Свободна Европа отправи тези въпроси към правителствената информационна служба и получи отговор, в който се посочва единствено че „след като всички приоритетни проекти бъдат готови, ще бъде направено официално оповестяване“.

Готово ли е продължението на „Турски поток“

Крайният срок за изграждането на продължението на „Турски поток“ през България беше средата на декември 2020 г. Тогава Свободна Европа попита пресцентровете на Министерския съвет и на Министерството на енергетиката дали газопроводът е готов, но не получи отговори. Същият беше резултатът и след отправянето на въпроса към двете институции и към държавната газопреносна компания „Булгартрансгаз“ на 4 януари - три дни след като Сърбия обяви, че природен газ се доставя по газопровода.

На 16 декември „Медиапул“ цитира директора на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов, който съобщи, че изграждането на тръбите е завършено и че текат процедурите за издаването на документи.

Целият проект обаче все още не е готов. Трябва да бъдат пуснати в експлоатация две компресорни станции – „Расово“ и „Нова Провадия“ - за да може газопроводът да достигне планирания си капацитет. Сега той може да доставя по-малко от половината от предвиденото максимално количество, обясниха експерти, с които Свободна Европа говори.

„Това, че по газопровода тече газ, е вън от съмнение. Въпросът е какво количество газ тече в момента и какво максимално количество газ може да бъде транспортирано при сегашния вид на газопровода“, коментира енергийният експерт Васко Начев.

„Тръбопроводът е готов, но компресорните станции не са пуснати в експлоатация, което значи, че големи количества не могат да бъдат транспортирани, защото налягането не е достатъчно.“

Това пряко влияе върху възможността на България да си възвърне инвестициите в проекта и според Васко Начев е причината правителството да не е оповестило, че проектът е готов, и да не е провело официално откриване.

Източник: svobodnaevropa.bg

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.