Вотът за върховенството на закона в България се превърна във Ватерло за ЕНП

Вотът за върховенството на закона в България се превърна във Ватерло за ЕНП
09-10-2020г.
8
Гост-автор

Европейската народна партия (ЕНП), най-голямата сила в Европейския парламент, претърпя тежко поражение в четвъртък (8 октомври) заради резолюция, осъждаща демократичното отстъпление и корупцията при управлението на българския премиер Бойко Борисов и подкрепяща протестите с искане за оставката му.

ЕНП положи големи усилия за изменение на проекторезолюцията, като замени критичните си текстове с похвала за сестрата на Борисов партия ГЕРБ и отклони критиките към президента Румен Радев, който подкрепя протестиращите.

Българите, които искат оставката на Борисов и прокурора Иван Гешев, бяха на улицата в четвъртък за 92-ия пореден ден.

Но всички деструктивни поправки, внесени от Роберта Мецола (Малта) на ЕНП, бяха отхвърлени при гласуване в сряда, докато в четвъртък евродепутатите приеха резолюцията с 358 за, 277 против и 56 въздържали се.

В ЕНП имаше 30 дисиденти - 6 гласуваха за резолюцията, а 24 се въздържаха. Андрей Ковачев, шеф на групата на ГЕРБ в ЕНП, изрази съжаление за "злоупотреба" с Европейския парламент от левицата и Зелените в контекста на вътрешнополитическата битка в България.

И обратно, евродепутатите от България, както и евродепутатът Радан Кънев, който представлява дясноцентристка сила, критикуваща Борисов, приветства изборите като триумф за европейските ценности и ясно послание, че ЕП чува притесненията на българските граждани относно корупцията и лошото управление на ГЕРБ. В европейската история, ЕНП е политическа сила, способна да спечели своите битки.

През последните дни обаче ЕНП загуби три пъти. Междинната цел за закон за климата от 60% до 2030 г. срещна съпротива от ЕНП, но беше одобрeна от Парламента, също както и забраната за неплатените стажове на младежите.

Източник: Euractiv

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.