Военните ни пилоти на изтребители може съвсем да бъдат принудени да приземят техниката

Военните ни пилоти на изтребители може съвсем да бъдат принудени да приземят техниката
17-05-2022г.
100
Гост-автор

Автор: Славян Николов, ФБ

Военните ни пилоти на изтребители, които в последните години успяват да изпълнят едва по 10-15 часа нальот, може съвсем да бъдат принудени да приземят техниката.

Огромно забавяне на предварително планираните доставки на новите F-16 от завода в САЩ за началото на 2023 г., каквито са договореностите, а чак 2-3 години по-късно може да вкарат бойната ни авиация в дълга и опасна пауза за подготовката на иначе изкусните ни летци, калени в тежки условия да пазят небето със стари машини и липса на достатъчно единици техника.

Цялата ескадрила нови бойни машини ще бъде транспортирана у нас едва през 2030 г., по данни от средата на март 2022 г.

Лошите новини по темата валят от месеци, но войната на Русия в Украйна извади на преден план истинските дефицити във Военновъздушните сили, особено след като и наличните изтребители МиГ-29 и Су-25 не може да се поддържат вече в заводите по споразумения с Москва.
 
Забавянето от американския завод отново връща дебата в периода 2015-2019 г., когато България непрекъснато се луташе между идеята да купи изтребители втора ръка, нови машини от Израел, Китай или Франция, или да заложи "на сигурно" с безспорните фаворити F-16 (на "Локхийд Мартин"), Gripen C/D (на шведската SAAB), или Eurofighter Typhoon (на големия консорциум между Еърбъс, Великобритания и италианската Leonardo).
 
Тогава Румен Радев открито лобираше в полза на скандинавската оферта, заради което бе обвинен от предишните (а и следващи) управляващи в лицето на ГЕРБ и Бойко Борисов.
 
Но докато все още чакаме първи изтребител от 100% платените авансово общо 8 от САЩ, дали бившият командир на ВВС и главнокомандващ няма да се окаже прав!?!
Още в първата година от встъпването си на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев започна съвсем открито да лобира за сделка с шведската СААБ за купуването на нов тип боен самолет.
 
Тогава той успя да убеди назначения от него служебен министър-председател Огнян Герджиков, че сделка за ексадрила пето поколение самолети с параметрите на грифоните към онзи момент би била далеч по-удачна от обявленията в публичното пространство до неговия мандат от Бойко Борисов и ГЕРБ като управляващи, че България може да си позволи втора употреба изтребители, например F-16 от Португалия, Rafale от Франция или Eurofighter Typhoon от Италия.
 
Към 2017 г. започва и дългият флирт на шведите с българските летци и ескперти в авиосредите до сключването на договора със САЩ "Локхийд Мартин" да произведат самолетите за българските ВВС.
 
Тогава ГЕРБ не простиха на Радев за опита му да наложи мнението си за шведските машини и го обвиниха в незаконен лобизъм, а част от депутатите на Борисов неколкократно питаха и каква комисиона е взел за тази си дейност. Редица специалисти, включително действащи пилоти обясниха, че за отбранителните функции на военната авиация “Грипен" (серия "C/D") e достатъчно надежден и добре оборудван.
 
Оставаше да "виси" във въздуха обаче въпросът с наземното обслужване, радарните системи и обучението на пилотите ни като част от евентуалния проект за придобиването им. От друга страна, обаче застанаха бивши летци, близки до ГЕРБ и дори нейни членове, които заеха позиции, че е твърде вероятно да има проблеми със софтуера, за разлика от F-16 Block 60 или 70, които позволявали "качването" на всякакви системи, включително ъпдейт на най-новите за избягване на сблъсък със земята при загуба на съзнание от пилота.
 
Това бяха и част от аргументите на последното управление на Борисов, да надделее тъкмо решението за поръчката и плащането на F-16 от САЩ, с последно поколение оборудване. "За" американските машини лидерът на ГЕРБ и тогавашният му коалиционен партньор и военен министър #НиколайНенчев също бяха наклонили везните към сделка за щатските самолети, но на първо време втора употреба и от Португалия.
 
С встъпването на последното досега правителство на Борисов (третото – б.а.) през 2017 г. и МО начело с #Каракачанов, поръчката на шведската техника и намерението тя да е нова, бе #заметена под #килима и започна нов анализ на нова работна група във ведомството за модернизацията на техниката за ВВС.
 
От доклада през 2018 г., изготвен от екипите на тогавашния военен министър и икономическия му колега (от "Обедини патриоти" #ЕмилКараниколов), изрично се наклоняват везните в полза на сделка с "Локхийд Мартин", вместо със СААБ. Един от основните аргументи е, че грифоните от Стокхолм биха били изпозвани само за мисията по охрана на въздушното пространство, но не и за други цели.
 
"Поставя се акцент върху самолет, оборудван за операция Air Policing. За останалото въоръжение и оборудване за довеждане на самолета до "многофункционален", българската страна трябва да придобие по отделен/и договор/и с трета/и страна/и съответните количества и лицензии, стойността на които не е включена в общото ценово предложение", пише в анализа.
 
Тогава защо #Унгария и #Чехия оперират със #скандинавските самолети?
Днес Унгария охранява сама небето си, благодарение на сделка от 2001 г. тъкмо с шведската компания. Преди да се стигне до нея обаче и в Будапеща възникват лобистки въпроси и спорове между доставка на техника от Швеция и изтребители F-16. В крайна сметка европейското предложение печели. Самолетите трябва да пристигнат от 2006 г. по договор.
 
И така всички 14 изтребителя, поръчани от унгарското правителство, при това на лизинг, са доставени в страната до 2007 г. След като изтече периодът на вноските през 2026 г., унгарците вече ще разполагат напълно с тях. Докато ние евентуално ще започнем да получаваме от САЩ първите F-16.
 
Нещо повече, от началото на 2022 г. започна доставката на надстройка на системите, която значително увеличава както бойните, така и комуникационните възможности на самолетите там. При ъпгрейда обхватът на проследяване на цел въздух-въздух, както и производителността се увеличават значително.
 
Това позволява по-добра способност за откриване на малки цели въздух-въздух, подобрено потискане на смущенията и носи потенциал за растеж за по-нататъшно развитие в режимите въздух-въздух и въздух-земя, особено ключови в настоящата ситуация на войната в Украйна и руската агресия и заплахи, отправени не само спрямо нас, но и срещу всички страни от ЕС.
 
В контекста на казаното на бившия служебен военен министър проф. Тодор Тагарев, че в случай на военна операция за отбрана при вдигането на нашите МиГ-29, те може да станат мишена на "приятелски огън" заради разпознаването им като съветски машини от страна на съюзническите войски, тъкмо новата надстройка на шведските изтребители позволява подобрена възможност за идентифициране на коалиционните машини.
Става въпрос за интегрирането на най-новия режим на Алианса за идентифициране на приятел или враг (IFF) 5.
 
В момента над 150 милиона души от 5 държави на 3 континета се отбраняват тъкмо с въпросните самолети. Според военни експерти у нас, участвали в работната група по казуса "СААБ", обявиха, че е твърде вероятно цената на ескадрила от 8 нови самолета, купени на лизинг, да глътне около 1 млрд. лева, но без наземното оборудване и без обучението на пилотите.
 
За сравнение, през 2019 г. парламентът одобри сделката за 1,3 милиарда щатски долара за новите F-16 от "Локхийд Мартин", като в сумата влиза освен всичко останало, и въоръжение, и летателен и инженерно-технически състав.
 
Още тогава обаче от БСП предупредиха, че всъщност сделката ще се наложи да бъде завършена с още поне 1 милиарда лева, когато първите самолети дойдат (по последни данни на американското посолство у нас през 2025 г. – б.а.), ще има допълнителни разходи и по наземните системи, и за софтуерна поддръжка, и за въоръжението.
По мнение на близки до Румен Радев, поръчаното е изключително ограничено и "окастрено".
 
За сравнение, през май 2021 г. Чехия, също страна-членка на ЕС и НАТО обяви намерението си да похарчи 1 милиард евро за покупката на френските "Рафал", които у нас също имаше спекулации за евентуална сделка до 2019 г. Както те, така и юрофайтърите обаче имат изключително скъпа поддръжка.
Това се превърна в основна пречка България да спре на тези модели пето поколение изтребители през годините. А чешките пилоти имат на въоръжение "Грипени" и нальотът им годишно е над 100-150 часа.
 
В доклада от 2018 г., изготвен за нуждата на българските Военновъздушни сили, присъства анализ за вариантите, при които страната запазва на въоръжение, но модернизира изцяло и дълбочинно наличните си изтребители МиГ-29 и сравнение, ако това не се случи, а вместо ремонти се купи ескадрила от 16 нови бойни самолета.
Данните тогава на експертите сочат, че придобиването на специално произведени за България машини (тогава все още не е ясно, че това ще са F-16 Block 70 – б. а.) би било далеч по-бързо, отколкото страната да разчита изцяло на изпълнението на рамкови договори със заводите в Русия за съветските машини.
 
Факт е обаче, че към март 2022 г. всички тези споразумения с Москва са били изпълнени в пълния си обем и остават едва около 200 000 евро допълнителни дейности, нито една от които обаче не е ключова за живота на който и да е от самолетите (МиГ-29 или Су-25), разкрива отговор на настоящия министър на отбраната Драгомир Заков в отговор на парламентарно питане от депутата от ГЕРБ Христо Гаджев.
 
Вече е ясно, че войната в Украйна ще попречи на България да продължи с модернизацията на старите изтребители в Русия, Беларус или самата Украйна и може да разчита на логистика и техника единствено в Полша. Сред самите военни авиосреди обаче съществуват дългогодишни опасения, че използваните производствени линии и методики, включително с техническите им параметри, в завода в Полша, не са напълно съвместими с руските.
 
Иначе казано, в Трета авиационна база "Граф Игнатиево" са противници на пращането на наши самолети за интегрирането на нови системи и части в иначе приятелската страна. Миналата година подполковник Валентин #Терзиев се #разби в Черно море с #ремонтирания именно с ремонтиран в #Полша #двигател, по сключения от военния министър през 2015 г. Николай #Ненчев, договор между София и Варшава.
 
Последните договори, сключени с РСК-Миг, пък бяха парафирани по времето на Красимир Каракачанов и вече, както обяснихме, са изпълнени. Спорен е и въпросът с гаранционните условия на самите самолети при ремонт в различен от руския завод.
На 19 юли 2019 г. парламентът одобри сделката между МО и Департамента по отбрана на САЩ за купуването на F-16 след бурен дебат и гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО.
Тогава БСП, "Воля", НФСБ и "Атака" се обявиха категорично против заради високата цена на самолетите. Сделката е за 1,256 милиарда долара.
 
Говори се за скъп комисион, взет от българстите участници в договарянето...

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.