Властта трябва веднага да спре заливането на ефира с лекари и подобни

Властта трябва веднага да спре заливането на ефира с лекари и подобни
15-02-2021г.
6
Гост-автор
Властта трябва веднага да спре заливането на ефира с лекари и подобни. За назоваваните като математици пък да не говорим. Част от тези общности май са включили в режим "истерия". Но дори и по-спокойните вече вредят. Разбирам, че това заливане може да е полезно - носи информация. Но с прекомерния си мащаб постига обратен ефект - хаос и ступор.
Тези хора май просто споделят догадки в ефир, при това разнопосочни (ако има една посока, тя май е "зле е, да затворим"). Това внася само допълнително объркване. Да не говорим за паниката. От това говорене в стил след-три- седмици-ама-преди-изборите-ама-не-знаем-кога не печели никой. Аз разбирам, че у нас по друг начин дисциплина сред публиката не може да се предизвика, но смятам, че често е по-добре да се говори веднъж, но ясно. Отколкото без прекъсване.
И е напълно прав Борисов, когато вижда, че санитарните власти май прекаляват. Струва ми се, вече се прояснява, че в Западния свят ще ни се налага да живеем още доста време редом с този вирус. И трябва да почваме да живеем редом с него. Нямаме право да се уповаваме на неговото потенциално скорошно изчезване. Защото май ще се окажем наивници. И това съвсем не е само български феномен.
Ако заливането с представители на здравните власти и успоредните им изследователи или любители на математическите модели продължи, започвам наистина да се замислям дали пък действително не става дума за изборите. Властта е единственото място, което печели, ако всички други теми, освен вируса, са заглушени. Властта печели дори и от висок вирус - защото предимно възрастният електорат на опозицията може да се уплаши да гласува. Властта печели и от нисък вирус - защото ще разказва, че го побеждава. Извинете, че така говоря за болест (и пак да кажа: спазвайте мерки и се ваксинирайте).
Политическата власт трябва веднага да заличи усещането, че здравната власт се ползва за политическо кампаниране. Казвам го като безпристрастен изследовател. И с огромно уважение към същинската работа на медицинските среди. Но медийната им работа е вече вредна.
 
  Автор: Първан Сименов

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.