Весели КОЛЕДНИ празници!

Весели КОЛЕДНИ празници!
23-12-2021г.
185
Гост-автор

Проверихте ли си последните служебни имейли? Вероятно сред тях има много празнични честитки. Особено в Брюксел, все повече са тези, които ви пожелават „Весели празници“ вместо „Весела Коледа“. Това е въпрос на корпоративна политика, а често поздравите са политическо послание.

Откъде започна всичко? През октомври еврокомисарят по въпросите на равенството Хелена Дали внесе в Европейския парламент предложения за така наречена „приобщаваща комуникация“. Освен всичко друго, документът припомня, че „не всички са християни“ и че вместо „Коледа“ трябва да казваме „празници“.

Заради критиките на много евродепутати, особено от дясноцентристката ЕНП, комисарят, която е от редиците на социалистите, оттегли предложенията си, заявявайки, че ще продължи да работи по тях. Самата Европейска комисия не е единодушна, като по коледния въпрос заместник председателят Маргаритис Схинас, от ЕНП, зае позиции в противоположния лагер. Отзвукът в страните-членки също бе силен, особено в италианската преса. Папа Франциск нарече предложението на ЕС „анахронизъм“, напомняйки за опитите на диктатурите, които са се опитвали да омаловажат или да забранят Коледа. „Мислете за Наполеон, за нацистката диктатура, за комунистическата… това е мода на разводнен секуларизъм… Това е нещо, което никога не е работило”, посочи папа Франциск.

Към днешна дата авторът на този текст е прекарал половината от живота си по време на комунизма, в България и в Румъния. Коледа не беше точно забранена, но хората бяха разубеждавани да ходят на църква, особено по време на коледната тържествена литургия на 24 декември, връхната точка на празника според Православната църква. Религията беше врагът, защото самият комунизъм трябваше да бъде религия. Дядо Коледа не съществуваше, той беше заменен от Дядо Мраз, който носеше подаръци на децата по Нова година. Аз и приятелите ми не бяхме религиозни, но ходехме на църква на 24 декември като вид бунт, а и защото беше забавно. В Румъния момчетата и момичетата можеха да се целуват на излизане от църквата, дори без запознанство. Моето поколение беше повлияно от Flower Power и любимата ни коледна песен беше Happy Xmas (War Is Over) на Джон Ленън, която е антивоенен химн. Джон Ленън не беше религиозен, но беше наш бог, а и все още е. Та какво значи Коледа, ако не мир по света?

След падането на Берлинската стена не ми се ходеше на църква по Коледа, защото църквите се напълниха с политици. Повечето от тези хора също не бяха религиозни, но искаха да се показват по телевизията и вестниците със свещи в ръка. Не исках да се попадам в подобна компания.

Днес се чувствам неудобно, когато получавам поздравления от рода на „Весели празници“. От десетилетия на мен и на приятелите ми Коледа ни беше отказвана и сега го чувствам като обида, ако празникът ми бъде отнет отново.

Животът под диктатура прави човек чувствителен спрямо опитите за налагане на политическа коректност, обиждаща здравия разум. Коледа е семеен празник, време за събиране с най-близките. За да направи нещата още по-неприятни, Омикрон пречи на много от нас да се съберем семейно, тъй като трябва да се въздържаме от пътуване. Пропускането на коледното семейно събиране е лошо. Много по-лошо е обаче да не наричаме Коледа с истинското ѝ име.

Пожелавам Весела Коледа и Щастлива Нова Година на всички!

   Автор: Георги Готев

   Източник: euractiv.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.