Венци Мицов: Днес хора като Майстора биха били тотално отхвърлени от обществото ни.

Венци Мицов: Днес хора като Майстора биха били тотално отхвърлени от обществото ни.
02-02-2022г.
69
Венци Мицов
Сещам се нещо за Владимир Димитров - Майстора. Днес се навършват 140 години от раждането му и в родният ми Кюстендил в галерията ще има интересна програма и много интересна изложба.
Галерията днес е в добри ръце - директорът и Вальо Господинов е свестен човек, отдаден на работата си. И това е повече от прекрасно.
Но аз се сещам нещо извън официалния празник. Възрастните хора, които познавах някога - дядо, баба и така нататък - разказваха за Майстора.
Той е бил приет във всяка къща. Оставяли къщите отворени. А Майстора когато огладнеел, влизал, хапвал нещо дребно и си тръгвал.
И когато се прибирали от работа, хората виждали една паничка с малко останал боб вътре, малко отчупен хляб. И си казвали - “Майстора е идвал”.
Това звучи като измислица, но не е. Спомням си, как дядо ми угрижено казваше - “Майстора се хранеше много малко, ядеше като врабче”. И тези му думи звучаха загрижено, макар Майстора отдавна да се бе преселил в небесната градина, където да рисува своят небесен Кюстендил с неговите красиви, окичени с пролетни цветове ангели.
Това е моята история за Майстора.
История от времето, когато хората не са разбирали изкуството, но са усещали и оценявали свръхестествения талант, който е при тях.
Днес хора като Майстора биха били тотално отхвърлени от обществото ни. Защото те не са достатъчно красиви и спретнати, че да представляват интерес.
Нещо повече - само няколко десетилетия след като Майстора си отиде, следващите поколения кюстендилци започнаха да обожават не изкуството, а мутрите и чалгата. И това май продължава и до ден днешен.
Но днес ние сме такива, каквито заслужаваме да бъдем.
И след смъртта ни никой няма да ни запомни с нищо.
Освен ако…
Освен ако във всяка къща не оставим по един къшей хляб и една паница боб за някой, който ще дойде не за да ни открадне телевизора, а за да ни направи по-добро място за живеене.
Само че входната врата се заключва автоматично и това няма как да стане…

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.