Венецуелският президент Мадуро предлага "петрол срещу ваксини"

Венецуелският президент Мадуро предлага
29-03-2021г.
19
Гост-автор

Венецуелският президент Николас Мадуро предложи петрол в замяна на ваксини на фона на втора вълна на коронавирусната епидемия в страната, подложена на икономически санкции, които засягат петролния ѝ отрасъл, съобщи Франс прес.

"Венецуела има петролна промишленост, има клиенти, готови да купуват петрол от нас. Тя би предоставила част от производството си, за да получи ваксините, които са ѝ нужни. Петрол срещу ваксини!, заяви Мадуро пред държавната телевизия.

Готови сме. Петрол срещу ваксини. Няма обаче да ги просим от никого, каза той, намеквайки ясно за инициатива на опозиционния водач Хуан Гуайдо, който обеща да деблокира венецуелски средства в САЩ за покупката на ваксини.

Венецуела и нейната петролна компания PDVSA са обект на международни икономически санкции, главно от страна на САЩ, които искат Николас Мадуро да се оттегли от власт, смятайки преизбирането му през 2018 г. за фалшифицирано.

Венецуела, една от най-богатите на петрол страни, произвеждаше по 3 милиона барела на ден през 2013 г., а през февруари тази година дневното ѝ производство е едва 520 000 барела. Спадът датира отпреди санкциите, но откакто те ѝ бяха наложени, тя изпитва големи трудности при продажбата на продукцията си.

 

През февруари Венецуела започна ваксинационна кампания срещу Covid-19 с руската ваксина "Спутник V" и китайската Sinofarm, а очаква също 60 000 кубински ваксини.

Преди това страната резервира между 1.4 и 2.4 милиона дози ваксина чрез механизма КОВАКС, създаден от Световната здравна организация за най-бедните страни.

Нито една от тези ваксини обаче не е получена заради проблем с дълговете на Венецуела към СЗО. Президентът Мадуро се опитва от седмици да деблокира замразени средства за уреждането на спора.

На 15 март Каракас обяви решението си да се откаже от AstraZeneca заради евентуални странични ефекти, но поиска да получи ваксини от друг производител. В страната с 30 милиона жители са регистрирани 154 165 заразени, като 1532-ма от тях са починали. Сега властите се тревожат от нарастващия брой случаи, както и от появата на бразилския вариант на вируса.

   Източник: mediapool.bg

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.