Велизар Енчев: Когато вършиш национално предателство, влизаш в историята, но с черни букви

Велизар Енчев: Когато вършиш национално предателство, влизаш в историята, но с черни букви
25-06-2022г.
123
Гост-автор

"Преди 10 ноември по отношение на Македония изцяло бяхме зависими или почти изцяло от Съветския съюз. Сега сме изцяло зависими или почти изцяло зависими по въпроса за Македония от Европейския съюз. Каква е разликата в случая между Европейския съюз и Съветския съюз? Няма разлика. Тогава съветското посолство решаваше всичко или почти всичко, сега френското посолство разговаря с г-н Христо Иванов, самият той се предлага да разговаря, дори пита кога е удобно да свалим (ветото – бел. ред.), да не би да закъснеем. Изцяло под евроатлантически натиск вземаме едно решение, за което изобщо не беше необходимо да се бърза."

Този коментар направи в предаването "Политически НЕкоректно" журналистът и балканист Велизар Енчев.

Всеки договор е по-добър от вербалната война, изтъкна журналистът, но посочи, че преди време сме дали "зелена линия за членството на Република Македония в НАТО срещу празен лист", а сега повтаряме упражнението отново под евроатлантически натиск.

"Заради войната в Украйна ние сме принудени да бъдем подложени и да  приемем евроатлантическия натиск."

"Изненада ме гласуването – както генерално, така и по групи. А не ме изненада, защото Кирил Петков даде предварителна заявка – за голямо съжаление този сценарий, който той описа – падаме, сваляме ветото, връщам се, е на път да се осъществи", заяви Енчев, след като парламентът свали ветото върху преговорите на РСМ с Европейския съюз.

По думите му анализът защо различните партии са гласували "за" ще бъде много песимистичен и "ще разколебае или би трябвало да разколебае много хора да гласуват за тези партии".

ГЕРБ се отрече от три основополагащи акта в отношенията с Македония – от Договора за приятелство, от много добрата Рамкова позиция на правителството на Бойко Борисов от 2019 г. и от гласуваната 24 часа по-късно Декларация на парламента, която повтаря рамковата позиция, подчерта Велизар Енчев. Според него това се е случило под "инструкция от американското посолство".

"Втората партия, която е реализатор на тази инициатива – ДБ, учтиво я наричам секта, която изцяло е на издръжката на неправителствени организации в България, която изцяло се съобразява с чуждото посолство в лицето на Франция. На трето място ДПС защо постъпи по този начин? Те изцяло изпълняват директивата на Ердоган, тя е публична, не е тайна всички ислямски общности на Балканите, в съответните държави, които кандидатстват за членство в ЕС, да бъдат приети в ЕС, за да бъдат бъдещо лоби на Турция за членство в ЕС. Но що се отнася до партията ПП – те осъществиха национално предателство, тъй като това, което обеща премиерът Кирил Петков по отношение на Македония, той го направи."

Велизар Енчев потвърди думите на Кирил Петков, че решението на парламента е историческо, но в друг смисъл:

"Историческо е, когато вършиш национално предателство – влизаш в историята, но с черни букви."

"Македонизмът може да бъде полезен понякога. Ние приехме нещо, което не е в наша полза, но македонизмът в своя фанатизъм може да бъде полезен. Те не могат да приемат това, и да искат", отбеляза Велизар Енчев по повод на критиките на Скопие към френското предложение. 

"Генерално президентът носи вина, че простреля българския народ с това, че инсталира във властта правителството и най-вече партията ПП. ПП е изцяло президентски проект, който завършва с абсолютен провал", смята Велизар Енчев.

    Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.