Велинград би могъл да бъде Карлови Вари

Велинград би могъл да бъде Карлови Вари
28-11-2021г.
105
Гост-автор

Автор: Ива Дойчинова, ФБ

Ще ви го причиня. Това е Парк Клептуза - нароченото за емблематично място във Велинград, изглежда днес точно така. Трагично подигран. Грозен. Изпомпан. Низвергнат.
 
Едно семейно спа приключение във Велинград има своите късно-вечерни основания за заключения:

- "Спа столицата на Балканите" - Велинград е място с ясни природни богатства - минерални извори и Родопи. Това съкровище би трябвало поне да се обича и пази. Ако у нас политиците можеха да снимат най-кратката метафора за подигравка си с това богатство - то изглежда така.

- Частният бизнес, гравитиращ върху СПА индустрията, се развива добре. Гради върху абмициозни арт-очаквания и масови кич-такива. В цялата палитра видимо се получава, защото с трудност резервирах за уикенда с 5 дни предизвестие. Природата и водата си свършиха работата. Трудно ми е обаче да си затворя очите за града. Тъжно ми е. Трагично е.

- Градските площи на Велинград са очукани, грозно направени, бързо отиващи си. Стопани няма. Масово заведенията не работят с малки изключения.

- Хората са мили и показват домакински и кулинарен разкош, според представите си. Но са бойци на последен етап от доказване.

- Родопската теснолинейка е онази кръвна връв с месността, която показва виталност. За жалост всяка гара те среща с лапата на поне една зарязана каракачанка или нещо голямо и мило в сърцето на куче, което някой е зарязал там, за да умре.
Тъжно е, много е тъжно.

Защото Велинград би бил и би могъл да бъде Карлови Вари или поне топло и уважително отношение към този регион на България, ако имаше трийсет годишна политика по стопанисване и отношение към хората там.
Мутро-мафиотската имитация на демокрация в тези десетилетия, нанесоха много тежък удар.

Надявам се че има сила и виталност за ответ.

Много се надявам.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.