Великите сили са на колене!

Великите сили са на колене!
31-05-2022г.
62
Гост-автор
Великите сили са на колене!
"Г-7 настоява ОПЕК да увеличи производството, за да успокои пазара на петрол"
Нефтът бил скъп заради войната в Украйна, а страните от ОПЕК не били искали да вдигнат добива?
Верно ли? Идиоти ли са западните политически "лидери" или просто смятат избирателите си за такива? Наистина ли си мислят, че ОПЕК може с натискане на копчето да залее света с нефт? А защо сами не си решат проблема?
Графиката показва колко много са спаднали инвестициите на енергийните компании от S&P 1200 след 2015 г. - подписването на Парижкото споразумение - на фона на почти непрекъснат ръст (с ковид спадче) на потреблението. Какво можем да очакваме да се случи с добива при такава липса на инвестиции?
Нито войната, нито ОПЕК са виновни за енергийната криза. В основата й са решенията на същите тези "лидери", които сега лъскат обувките на шейхове и всякакви други диктатори по света, молейки се за нефт, газ и въглища.
Картинката нямаше да е толкова жалка, ако поне малко се бяха замислили и видим промяна в политиките в посока очевадната нужда от спешни инвестиции в добив на конвенционална енергия. Уви, накрая четем:
"Министрите казаха, че ще повишат амбициите си по отношение на възобновяемите енергийни източници и "бързо ще разширят необходимите технологии и политики за преход към чиста енергия". За да се случи това, Г-7 се съгласи да прекрати финансирането на проекти за изкопаеми горива в чужбина до края на годината с изключения като тези, категоризирани като такива от национална сигурност и геостратегически интереси."
Колкото по-зле става, толкова повече ще настояват, че някой друг виновен, а политиките трябва да останат същите, че даже и да се засилят... Само по-зле ще става!
   
     Автор: Боян Рашев, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.