Великият комбинатор с хеттрик – два гола за САЩ, един за Русия, ритник за Китай

Великият комбинатор с хеттрик – два гола за САЩ, един за Русия, ритник за Китай
26-10-2020г.
9
Гост-автор

Бойко Борисов разиграва международната политика като футболен мач, в който обслужва едновременно противоположни отбори, за да си крепи властта. Показа го и с усърдието си в един и същи ден да подпише с американците споразумения за ядрената енергия и за 5 G мрежите, както и да форсира строежа на „Балкански/Турски поток”. В паузата се появи и Доналд Туск с прочувствено интервю за „добрите намерения” на българския премиер. А един друг Доналд - Тръмп, явно ще служи като модел и за бързо преборване на Covid-19 от силен лидер...

Великият комбинатор с хеттрик – два гола за САЩ, един за Русия, ритник за Китай

Бойко Борисов приема поздравления от монитора с Майк Помпео за „отлично свършената работа“. Снимка: правителствен сайт.

И да няма вече неразбрали! Един-единствен е в България великият комбинатор на геополитическото футболно поле, дето някои си го представят като Голяма шахматна дъска. Един-единствен е факирът, който може да играе едновременно и за двата съперничещи си отбора, да вкарва голове и за единия, и за другия. Е, за единия повече, за другия по-малко – кой колкото даде и с колкото по-дебела бухалка се закани при неизпълнение. А пък на третия, дето загрява на пистата за бягане и напира за следващия мач, лесно може да му се изрита и изведе от строя главния нападател, аре да го нема, че и време нема…

Хеттрикът, който изпълни премиерът Бойко Борисов в петък, 23 октомври, се вписва точно в тази негова футболна тактика, прилагана на международния терен. В слънчевия петъчен ден той успя да вкара два зрелищни гола в полза на САЩ, един по-семпъл в полза на Русия, а и да срита набързо Китай. Кой смее да каже сега, че не е най-недостижимият и не държи всички велики сили на върха на бутонките си?!

Бляскавият спектакъл бе разигран показно, ударно, като триумфален венец на седмицата, в която на терена бе спънат, също сритан и изнесен президентът Румен Радев, засилил се за самостоятелна игра на „Три морета”. Тия морета Борисов отдавна ги е изгазил и само лично той и никой друг ще дави в тях България по собствен график и в собствен интерес – разбира се, така, че да е доволен командващият Голям брат и да не му клати премиерството.

Хайде де, ще ходи Радев в Талин да гледа на монитор Майк Помпео и да слуша указанията му какво трябва да изпълняват страните от Инициативата „Три морета”! Че Борисов може Помпеото на монитор в София да го доведе и оттук да си го гледа още по-предано, а и хвалби да получава от него за светкавичното изпълнение на спуснатите повели!

Ония там по шахматните дъски тепърва обсъждат и анализират исканията на американците към 12-те държави от „Три морета” да се поразпуснат в харчовете, да си пренастроят ядрените централи, да започнат да купуват свежо американско гориво, напредничави американски технологии, а защо не и едни такива малки, сладички, модулни американски ядрени реакторчета… Понеже, нали, трябва бързо да се къса с енергийната зависимост от Русия. И да не се забравя също борбата с непоносимия за САЩ Китай, с неговия център-нападател „Huawei“ и с опасните им 5G мрежи! Вместо тях – само американски такива!

Ехе, другите докато мислят, Борисов вече изпълни задачите! В един ден!

В резиденция „Бояна” на 23 октомври Борисов щастливо прие поздравленията на Помпео от монитора, който виртуално присъстваше, докато бяха подписани два ключови рамкови документа между България и САЩ – декларация за сигурността на 5G мрежите и меморандум за ядрената енергия.

Декларацията за 5G, която стратегически в момента е особено важна за САЩ, бе подписана от заместник-държавния секретар на САЩ за икономическия растеж, енергетика и околната среда Кийт Крак и от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Преди подписването Крак си поговори надълго и нашироко лично с Борисов. Този американски гост е най-високопоставеният дипломат в страната си по отношение на икономическите въпроси и технически оглавява кампанията на Вашингтон срещу навлизането на Китай в американския технологичен сектор.

 

Кийт Крак и Бойко Борисов по време на срещата си в София. Снимка: правителствен сайт.

 

Помпео от монитора радостно поздрави Крак и Борисов за „отлично свършената работа” и заяви, че подписаната декларация ще гарантира „целокупната сигурност на евроатлантическото семейство”, както информира сайтът на министерския съвет. Там се посочва още, че държавният секретар „акцентира също така върху съвместната работа на България и на САЩ и постигнатите резултати и в други сфери, което според него ще има мощен ефект”.

Една от тях е явно ядрената енергетика, след като министърът на енергетиката Теменужка Петкова и помощник-държавният секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Кристофър Форд подписаха на свой ред меморандум за разбирателство между двете правителства, чието съдържание тепърва ще бъде публикувано. В съобщението за него се посочва, че „в контекста на Зелената сделка за постигане на климатична неутралност до 2050 г. България има намерението да разшири своята ядрена програма със сигурни технологии от най-ново поколение”. А още миналата седмица правителството възложи на „Българския енергиен холдинг“ да проучи възможността за инсталиране на американски малки модулни ядрени реактори на площадка край АЕЦ „Козлодуй“.

Кристофър Форд заяви въодушевено: „Подписваме документ с фантастичен партньор като България. Нашето партньорство е стратегическо и от голямо значение за множество области, включително националната, енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните източници”.

Да, определено за по-фантастичен партньор Щатите не биха могли и да мечтаят. Коя друга страна би вкарала в един и същи ден два толкова впечатляващи гола в тяхна полза на световния мач за глобален диктат? Освен това златният играч Борисов и досега се постара извънредно – и с безценните F-16, и с военно-стратегическия център във Варна, и с очакваното предстоящо прехвърляне у нас на американски войски от Германия, чиито бази за настаняване в България пак тия дни огледа поредният помощник-държавен секретар, този път по военнополитическите въпроси, Кларк Купър…

Кой още си въобразява, че ще помръдне от власт един толкова предан и полезен на Биг Брадър играч? И да му е бил вдигнал мерника тоя Брадър най-вече заради „Балканския/Турския поток” с руски газ, сега, след новите щедри бонуси, няма как да не го посвали.

От друга страна пък в американския отбор нещо се мъти около смяна на главния треньор. Докато те си се разберат там, има още малко луфт за игра и за другия тим.

Така че точно в същия тъй наситен 23 октомври Борисов набързо финтира и за още един гол – този път в полза на Русия. Беше разпоредено спешно форсиране за завършване на българското трасе на „Балкански/Турски поток” до 15 декември т.г. Явно целта е той да влезе в експлоатация преди новият (или стар) президент на САЩ да поеме управлението си и евентуално да се разлюти със санкции заради „потока”.

Ей това е факирско постигане на геостратегически баланси, учете се, тулупи!

Вярно, Китай се получава не съвсем балансиран, а направо наритан, ама какво пък толкова, той е далече и даже май Пекин не е негова столица, а на Виетнам, както казва умната кърджалийска капацитетка Цвета Караянчева… А разните му там, пояси, мрежи – абе да си ги плете другаде, тука нема време, важното е преди изборите да идват не азиатски и – пу, пу! – току-виж вирусни, а повече евроатлантически потупвания! Голяма работа, че се набутваме в глобална търговска война, нали важното е да се чува от правилното място какъв предсказуем и последователен е фантастичният партньор България!

Е, а за да е пълно удоволствието на зрителите, в паузата на мача трябва да има и нещо за душата. Най-добре европейско. Така че в съботния 24 октомври на публиката беше сервирано и интервю за „Свободна Европа” на приятеля на изтъкания от „добри намерения” Бойко – председателя на грижовно защитаващата го Европейска народна партия Доналд Туск. Ах, това интервю разкрива и ранимата човешка природа на нашия герой, нападан от зли вътрешни врагове, ама много вътрешни, както се разбира от уж дискретните, но силно гъделичкащи подробности, разказани от приятеля Тукс за един техен разговор по повод на онези снимки на чекмеджета с пачки и кюлчета. „Той се опита да обясни подробно целия скандал и звучеше много откровено. Историята му беше наистина, донякъде страшна, подходяща и за сценарий на криминален филм или интересен роман. Сега сериозно – да, той е в беда. Той допусна явни грешки, включително и в личния си живот. Той беше напълно откровен с мен,” разказва Туск и много чувствителни сърца сигурно вече са покъртени… Полският приятел, разбира се, е и плуралистичен, както повелява европейското поведение, но и прозорлив – вижда дори скритото за масовата публика: „…не искам да оправдавам всички грешки, направени от Бойко Борисов. Познавам го от толкова много години и знам, че той все още има добри намерения”. Поантата във финала окончателно отхвърля всякакви съмнения, че по човешки небезгрешния Борисов все пак остава дълбоко в сърцето на ЕНП и Туск: „…ако Бойко Борисов и ГЕРБ бяха единствените проблеми на ЕНП, щях да съм най-щастливият човек.”

Оркестърът да свири туш! Златна топка за Великия комбинатор на международния терен! Е, може и кюлче да е, няма да се обиди…

Но има още – затаете дъх! Неделята поднесе нов драматичен обрат – коварният коронавирус все пак отнякъде е издебнал премиера… Един друг Доналд, по-големият, най-големият – Тръмп, вече очерта пътя и как трябва да се действа с всемирното зло Covid-19, когато то сполети силен лидер пред избори. Силният лидер и на него му вижда сметката за три дни. Така че сега да видим как това работи и при нашенския фантастичен партньор на великите сили…

 Автор: Къдринка Къдринова

Източник: baricada.org

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.