Вечната дружба между България и Македония

Вечната дружба между България и Македония
21-11-2020г.
66
Гост-автор
"На 15.05.2000 г. Българският президент Петър Стоянов беше на официално посещение в Македония където проведе разговори с президента Борис Трайковски и министър-председателя Любчо Георгиевски. Бяха подписани общо 9 междуправителствени спогодби, които оформиха законовата рамка на сътрудничеството между двете държави. След това в Македонския парламент се проведе среща между българската делегация и македонски депутати и министри. На трибуната бяха двамата президенти и преводачка. След „превода“ на няколко изречения президентът Трайковски я прекъсна, попита има ли някой, който не разбира какво си говорим и след всеобщия отговор „не“ ѝ каза да спре да превежда. Съзнателно. Той се чувстваше българин.
 
Интересно беше и посещението ни в църквата "Св. Спас" и музея на Гоце Делчев в Скопие. Поклонихме се пред саркофага му. В скромния откъм артефакти музей видях интересен експонат. По-точно оригинално писмо от Гоце Делчев, написано на чист български език, а под него преведено на македонски език. Стана ми смешно, но какво да се прави? Политическа действителност...
Когато отидохме в Охрид, имаше разходка из града. Интересно беше, че на всяко кръстовище ни чакаха групи от хора, които като видеха Петър Стоянов и скандираха „Да живее майка България!“. Групата ни спираше, президентът разговаряше с хората и продължавахме. И така почти до тъмно.
Сутринта бяхме поканени на работна закуска в резиденцията на президента Трайковски над Охридското езеро. Президентите Стоянов и Трайковски проведоха дружески разговор. След това всички посетихме манастира „Св. Наум“, след което си тръгнахме за България".
****************************
Цоньо Ботев, "Надежди и разочарования
 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.