“Вашингтон Пост”: Неудобната истина за цивилните, които Украйна използва като жив щит

“Вашингтон Пост”: Неудобната истина за цивилните, които Украйна използва като жив щит
31-03-2022г.
78
Гост-автор

Русия е убила цивилни в Украйна. Отбранителната тактика на Киев е допринесла за опасността
 

Жена преминава покрай разрушена руска бойна машина в околностите на Бровари, Украйна, 28.03 (Хайди Ливайн)

Киев, Украйна. Предполагаема руска ракета удря висока жилищна сграда, потапяйки я в пламъци и дим. Убива поне четирима души, включително възрастни обитатели и разкъсва сплотената жилищна общност. За юриста Олексий Гончаренко това е още един пример за потенциално руско военно престъпление. „Те просто удрят жилищни сгради в този район“, казва украинският депутат, който пристига на мястото скоро след експлозията преди две седмици. „Можете да обиколите наоколо, няма да намерите никакви военни цели, нито военни хора. Това е просто терор.“

Няколко минути по-късно обаче свистящият звук на украински ракети, изстреляни от многократна ракетна установка, стряска жителите, втренчени с безизразни очи в разрушените си домове. След това още един залп. Оръжията изглежда са съвсем наблизо, може би на няколко пресечки разстояние, със сигурност вътре в столицата.

Нарастващо е осъзнаването от украинците на неудобната истина – разбираемият импулс на военните да се защитят от руските атаки може би предвижда поставянето на цивилни в средата на престрелката. Буквално всеки квартал в повечето градове е станал милитаризиран, някои в по-голяма степен от други, превръщайки ги в потенциални цели за руските сили, опитващи се да пробият украинската защита.

 

Международният наказателен съд каза на 28 февруари, че разследва възможни военни престъпления в Украйна. Експерти обясниха пред Washington Post как работи правната процедура. (Видео: Алекса Джулиана Ард/ Washington Post, снимка: Washington Post)

„Никак не съм склонен да предположа, че Украйна е отговорна за цивилните жертви, защото Украйна се бие да защити страната си от агресора“, каза Улиям Шабас, професор по международно право в университета Мидълсекс, Лондон. „Но доколкото Украйна пренася бойното поле в цивилни квартали, тя увеличава опасността за гражданите.“

 

Украинските градове, както и цивилните райони, станаха огнева линия на войната, на която се разгръща напрегната борба между Русия, която иска да завземе или контролира тези райони, и украинците, които смело се съпротивляват. Това превърна конфликта в широка улична война, провеждана повече с въздушно оръжие и бомбардировки, отколкото с традиционните боеве улица по улица в повечето райони. Руските сили атакуват градове, а украинците отговарят с укрепване на цивилните квартали, за да защитят Киев, разполагайки системи за противовъздушна отбрана, тежко въоръжение, войници и доброволци, които да охраняват анклавите. Броят на цивилните жертви расте.

 

Добитък в близост до разрушен обор в покрайнините на Бровари (Хайди Ливайн за Washington Post)

 

Домът и фермата на Юрий Юневич в покрайнините на Бровари са претърпяли тежко разрушение в боевете между руските сили и украинскта армия. (Хайди Ливайн за Washington Post)


Няма съмнение, че руските сили стоят зад повечето от най-ужасяващите деяния на войната, която премина във втория си месец. Те удариха по училища, клиники, линейки, магазини, водни и електрически съоръжения, пътнически коли, наред с множество безразборни атаки срещу цивилни, според активистите за човешки права. В южния град Мариупол вероятен руски въздушен удар уби много хора в сградата на театъра. Тази сграда беше ясно обозначена с руската дума „деца“, написана с големи букви, видими от небето. Няколко дни по-рано беше ударен родилен дом.

Но украинската стратегия за разполагане на тежко военно снаряжение и други фортификации в цивилни зони могат да отслабят усилията на Запада и на Украйна да се държи Русия виновна по закона за военните престъпления, казват активисти по човешките права и международни експерти по хуманитарно право. Миналата седмица администрацията на Байдън официално декларира, че Москва е извършила престъпления срещу човечеството.

„Ако там има военно оборудване и [руснаците] казват, че стрелят по него, това оспорва твърденията, че атакуват международни цивилни обекти и граждани“, каза Ричард Уиър, изследовател в отдела за кризи и конфликти на Human Rights Watch, който работи в Украйна.

През изминалия месец журналисти на Washington Post са били свидетели на разполагането на противотанкови ракети, противовъздушни оръдия и въоръжени части в близост до жилищни сгради. На едно празно място наш журналист е забелязал камион, носещ многократна ракетна установка ГРАД. Пунктове с въоръжени хора, барикади от чували с пясък и гуми, кашони с коктейли "Молотов" са обичайна гледка по пътищата и кварталните улици. Звукът от излитащи ракети и артилерия се чува постоянно в столицата Киев, а криволичещите бели следи на ракетите се виждат в небето.

„Всеки ден е така“, казва 73-годишната Любов Бура, стоейки пред разрушената преди две седмици жилищна сграда, където преди е живяла. Няколко мига по-късно, докато сградата все още гореше, звукът на излитащите украински ракети се чу отново. „Понякога се чува отблизо, друг път изглежда далече. Мислим постоянно за него и, разбира се, се тревожим, особено нощем.“

 

Полицейски служител носи част от предполагаема руска ракета, която е била свалена от украинските сили по-рано този месец и е паднала върху жилищен блок в Киев, според властите. (Хайди Ливайн за Washington Post)

 

Украинска отбранителна позиция в жилищен район в Киев на 21 март. (Хайди Ливайн за Washington Post)

Украинската армия има „ангажимент според международното право“ да премести силите и въоръжението си от населени жилищни райони, а ако това не е възможно – да премести цивилните от тези райони, каза Уиър.

„Ако те не го направят, това е нарушаване на законите на войната“, добави той. „Защото това, което правят, излага цивилните на риск. Защото всичкото това военно снаряжение е законна военна цел.“

Андрий Ковальов, военен говорител на 112-та Териториална отбранителна бригада на Украйна, чиито сили и въоръжение са позиционирани в столицата, се подиграва с този аргумент. „Ако следваме вашата логика, значи не трябва да защитаваме града си“, каза той.

В отговор на писмени въпроси на Washington Post Алексей Арестович, съветник на началника на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски, каза, че военната стратегия на страната, одобрена от парламента, се основава на принципа на „тотална отбрана“.

Това означава, че доброволците в Териториалните отбранителни сили или в други самозащитни подразделения, имат законното право да защитават домовете си, които са предимно в градски райони. Освен това той твърди, че международните хуманитарни закони или законите на войната не са валидни за този конфликт, защото „главната цел на военната кампания на Путин е унищожаването на украинската нация.“ Той каза, че руският президент Владимир Путин многократно е отричал съществуването на Украйна като независим народ.

„Поради това, случващото се тук не е надпревара между европейски армии според установените правила, а е борбата на народа за оцеляването му пред лицето на заплахата от унищожение“, каза още Арестович. „Не можем да спрем нашите жители да защитават домовете си, свободите си, ценностите си и идентичността си така, както ги разбират.“

В понеделник украинските сили показаха на група журналисти военна фортификация в северен жилищен район на столицата, в близост до високи жилищни блокове, метростанция и магазини. Пътят беше барикадиран с редица гуми, бетонни блокове, купчини чували с пясък, остри метални предмети, за да спират превозните средства и големи метални капани, известни като таралежи, които да спират танкове.
На пътя имаше също и две редици противотанкови мини. От едната страна имаше голяма затревена площ, идеално място за пикник, която беше обозначена с предупредителен знак: Мини.

 

Експоцентърът на Украйна в Киев е барикадиран с чували пясък и капани за танкове. (Хайди Ливайн за Washington Post)

 

Знак покрай пътя в Соснивка, Украйна, предупреждава за пехотни мини. (Хайди Ливайн за Washington Post)

„Ако искате да защитите града, трябва да сте готови да се биете вътре в града“, каза Павло Казарин, доброволец в Териториална отбранителна част и говорител на своя батальон. „За жалост не можем да евакуираме целия град, защото тук все още има около 2 милиона души. Но ние все пак можем да спрем руската армия извън града. Ние всички разбираме рисковете. Не можем да защитаваме града без риск от цивилни жертви, за съжаление.“

Когато бяха попитани дали са загрижени, че руските сили може да възприемат жилищните сгради като военна цел, заради фортификациите пред тях, Казарин се съгласи. „Но повтарям, винаги има рискове, когато се опитваш да отбраняваш града.“

Той каза още, че украинските сили се опитват „всячески да предотвратят“ Киев да се превърне във втори Мариупол или Харков – градове, които бяха тежко бомбардирани и превзети от руските сили. „Има много жестока логика във войната, когато се опитваме да отбраняваме цивилните гржадани“, каза Казарин.

Дори и Украйна да не спазва отговорностите си според международния закон, „това не означава, че Русия получава пропуск да прави каквото си поиска“, каза Уиър. Ако граждани са убити в близост до военни позиции и оборудване, Русия може да бъде държана отговорна за възможни военни престъпления, ако нейната атака е била безразборна и непропорционална спрямо цивилното население.

Много зависи от размера и важността на дадена военна цел, типа използвано оръжие, дали цивилните са били съзнателно таргетирани и дали нанесените им вреди са били прекомерни. Например, руският огън по забранени касетъчни муниции миналия месец в три жилищни квартала на Харков, вотрият по големина град в Украйна, беше потенциално военно престъпление, дори и при положение, че руснаците твърдят, че са обстрелвали украински военни снаряжения и позиции, казват активисти.

„Когато атаката на военна цел може да доведе до цивилни жертви, вредата за цивилните трябва да е балансирана спрямо военното преимущество“, каза Шабас, професорът по международно право. „Ако няма военно преимущество, тогава насилието не е оправдано и има основания да се говори за военно престъпление.“

Но линията, определяща какво е военно престъпление, става много неясна, когато жилищни квартали са военизирани и се превръщат в бойно поле, където цивилните жертви са неизбежни.

„Украйна не може да използва жилищни квартали като „човешки щит““, каза Шабас и добави, че няма предвид, че точно това се случва. След всеки предполагаем руски въздушен удар в столицата и на други места, украинците разполагат екипи, които да съберат видео и други материали за евентуален процес за военни престъпления срещу Русия в Международния наказателен съд в Хага, но много от тези места предоставят слаби основания за обвинение във военни престъления.

„Ако има военни цели в района, това може да отхвърли обвиненията, че конкретен удар е бил военно престъпление“, каза Уиър пред активисти.
В Киев е пълно с места, където военните сили съществуват съвместно с цивилни анклави. Офиси, домове и дори ресторанти в много жилищни квартали бяха трансформирани в бази на украинските Териториални отбранителни сили – въоръжени милиции, съставени предимно от доброволци, които са се записали да се бият срещу руснаците.

В административните сгради и в мазетата, включително в мазе под едно кафене в града, украинците правят коктейли молотов, които да употребяват срешу руските сили, ако те влязат в столицата. В голям производствен комплекс, разположен до оживена основна магистрала с магазини и жилищни сгради в близост, парамилиции обучават доброволци, преди да ги разположат във фронтовите редици.

 

Украински сили държат под наблюдение млад мъж, който е задържан близо до един от постовете и е заведен в жилищна сграда в Киев. Казват, че се е държал подозрително и не е имал лични документи. (Хайди Ливайн за Washington Post)

 

Доброволци приготвят коткейли "Молотов" в Киев на 26 февруари. (Хайди Ливайн за Washington Post)

Експерти по сигурността в западните медии отбелязаха, че украинската въздушна защита е толкова насочена към града, че когато удари идващи руски ракети, снаряди или дронове, отломките понякога падат или удрят в жилищните комплекси.

Украински войници или доброволци предупредиха журналистите да не правят снимки или видеа на военните постове, оборудване, фортификации или импровизирани бази в града, за да се избегне осведомяването на руснаците за техните локации. Един украински блогър беше качил в Тик Ток украински танк и други военни автомобили, позиционирани до шопинг мол. По-късно молът беше унищожен в руска атака на 20 март, при която осем души бяха убити.

Няма доказателство, че постът в Тик Ток е довел до удара. Лице, подкрепящо украинските сили, обаче призова във Фейсбук този блогър да бъде преследван за разкриване на украински военни позиции, „само за да събере лайкове“ в социалните медии. „Плащам 500 долара за всякаква информация за този автор в Тик Ток. Самоличност, местоживеене, адрес, контакти.“ Службите за безопасност на Украйна казаха в последствие, че са арестували блогъра.

В други военизирани квартали жителите също изразяват безпокойство от чуващите се ракети и артилерия. „Страшно е“, каза Людмила Крамеренко. „Случва се три или четири пъти на ден.“

Попитана дали се безпокои, че има оръжия и войници, разположени толкова близко до дома й, тя отговори след дълга пауза: „Не знам какво да кажа. Само се надяваме всичко да се оправи и това да свърши скоро.“

Както повечето интервюирани жители, тя изрази стоицизъм и лоялност към украинските военни сили. Тя каза, че не й харесва столицата да е превърната в укрепена военна зона, но че разбира. И че си струва да слушаш звука от излитащите ракети или да живееш с гледката на тежко въоръжение, за да се предотврати влизането на руснаците в столицата.

„Чувстваме се зле и сме натъжени от начина, по който се промени градът ни“, каза Крамеренко. „Но разбираме  ситуацията и вярваме в нашите украински войници. Ние, украинците, трябва да се защитим.“

Клеър Паркър от Вашингтон и Володимир Петров от Киев помогнаха за осъшествяването на този материал.

 Автор: Сударсан Рагхаван, washingtonpost.com

 Източник: "ГЛАСОВЕ"

 Превод за "ГЛАСОВЕ": Екатерина Грънчрова

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.