"Вашингтон Пост": Неонацистите използват войната на Русия в Украйна за собствени цели

16-03-2022г.
46
Гост-автор

„Здрасти, може ли да предадеш съобщение, понеже двама от нас се опитваме да намерим кола от германия за украйна да отива“, гласи съобщение от 26 февруари, препратено до популярен нео-нацистки уеб канал.

„Ние сме 3 французи, заминаваме от Страсбург утре сутринта с наша кола“, отговаря друго съобщение. „Има място за двама германски бойци.“

Този вид разговори заливат западните неонацистки и белонационалистки онлайн групи, всеки ден, откакто Владимир Путин заповяда инвазията в Украйна: потребителите организират коли за споделени пътувания, наговарят се как да пресекат полско-украинската граница, за да се присъединят към битката срещу Русия.

Тяхната цел не е да защитят Украйна, каквато я познаваме – на мултиетническо, демократично настроено общество, водено от еврейски президент. Някои неонацисти просто виждат тази нова война като терен, на който да дадат воля на насилническите си фантазии. За други обаче силата, теглеща ги към конфликта, е споделената визия за ултранационалистка етнодържава. Те виждат Украйна като златна възможност в преследването на тази цел, след което да я превърнат в модел за износ по цял свят.

Кандидатите за бойци са набирани от групи като батальона "Азов", крайнодясно украинско паравоенно и политическо движение. "Азов" беше абсорбиран в украинската Национална гвардия през 2014 г. и стана основание за неверните твърдения на Путин, че Украйна се управлява от неонацисти.

Макар "Азов" да е маргинално движение в Украйна, за мнозина екстремисти то е целият им живот. Движението открито посреща западняци в редиците си, набирани чрез белите супремасистки сайтове. Стикерите и нашивките на "Азов" могат да се срещнат по цял свят: от платнени торбички на контрапротеста на неонацистите през юли 2021 г. в Тенеси (срещу движението BLM – б. пр.), до мотоциклета на неуспелия бомбен атентатор срещу джамия в Италия.

Трябва да е ясно, че не всички от крайнодясното обожават "Азов", заподозрени във връзки с израелски или еврейски основатели.

Но след като на 25 февруари "Азов" публично покани чуждестранни бойци в редиците си, официалният чат на организацията в Телеграм беше препълнен от съобщения на хора от Съединените щати, Великобритания, Германия, Франция, Испания, Нидерландия, Швеция, Полша и други западни страни, изразяващи интерес да се присъединят. Неонацистки чат групи и канали на различни езици препредадоха призива на "Азов". Не бях забелязвала такова ниво на всеобщо движение за набиране на хора, откакто "Ислямска държава" обяви своя така наречен халифат през 2014 г. и започна да търси симпатизанти по цял свят, които да се включат в техните редици.

Ние в SITE, разузнавателна група за проследяване на световни екстремисти, забелязахме остро покачване на активността на неонацисти и бели националисти във връзка с войната в Украйна. Измежду стотиците лица, които обявиха намеренията си да се присъединят към "Азов" през последните седмици, има няколко познати неонацисти. Например, “MD”, американски член на чат групата за набиране на "Азов", който постоянно се опитва да привлече свои сънародници за батальона в Украйна. „Има ли американци, които искат да отидат? Може да направим група, за да идем там“, казва той. Открихме, че MD e член и на някои от най-садистичните крайнодесни екстремистки чатове в Телеграм, където той предлага да основе неонацистка милиция в Съединените щати.

“D”, друг член на чата, описващ себе си като военен ветеран във Великобритания, е активен в десетки неонацистки групи в Телеграм. Подобно на MD, той се опитва да събере свой отряд от сънародници. „Всички момчета от Обединеното кралство, аз съм в Обединеното кралство и се надявам да замина след 1-2 седмици“, пише D на 27.02.

Мотивацията на D изглежда още по-тревожна от тази на MD. Той пише: „при всички случаи, като отида в Украйна ще убия още повече евреи, където ги видя.“ В друго съобщение той пише „Взимам си екипировката, хайл Хитлер, слава на Украйна и нека всички да убием по няколко [псувня]евреи за Вотан!“ (Вотан е бог от скандинавската митология, от когото много крайнодесни екстремисти са привлечени в реториката и естетиката си.) По-късно D отбелязва, че е формирал „група от Обединеното кралство“, която да поведе към Украйна.

„Поляк, който живее тук в Америка, искам да помогна по всякакъв начин, който мога“, пише “Z”, член на същия чат на 25.02., като по-късно добавя „имам много екипировка, която мога да донеса, от шлемове до жилетки от всякакъв вид“. Z също е активен член на много нео-нацистки групи, както открихме. Същият Z пише в друга чат група „Мразя Украйна“.

Повечето неонацисти и западни бели супремасисти не подкрепят настоящото украинско правителство и не само заради издадената от него забрана на антисемитизма, еврейския произход на президента Володимир Зеленски, или друга конкретна причина. Украйна е развиваща се демокрация, което крайнодесните екстремисти възприемат като пълната противоположност на фашисткото управление, което искат да видят. Както пише администраторът на популярна германска и английска неонацистка чат група, опитвайки се да набере членове за "Азов", „Аз не защитавам Украйна, аз защитавам националсоциализма.“

Докато някои бели националисти изразиха възхищението си към Путин, много западни крайнодесни екстремисти се противопоставят на Русия, която свързват с бившия Съветски съюз и следователно смятат за комунистическа. Но тази мобилизация в името на Украйна е движена не просто поради общ враг – мобилизаторите виждат руско-украинската война като огромна възможност да разпространят белия национализъм чрез военната агресия. За тях Украйна е опитно поле за изграждане на фашистка държава, узряла за сграбчване на властта от крайнодесните, което те мечтаят да се случи и в собствените им страни.

При най-екстремните неонацисти планът е още по-зловещ. Те виждат Украйна като възможност за по-нататъшно развитие на плановете, целящи да ускорят колапса на цялата цивилизация, след което от пепелта да бъдат изградени фашистки етнодържави. Тази школа се разпространява усилено от „Slovak”, за когото ние от SITE смятаме, че е един от най-влиятелните акселерационистки неонацистки гласове на крайнодясното. На 25 февруари Slovak съобщи, че напуска неизвестна страна, за да се бие в Украйна. „Тази война ще изгори физическата и морална слабост на нашия народ, така че по-силна нация ще може да се издигне от пепелта“, написа той. „Нашата работа е да поддържаме условията толкова ужасни, за толкова дълго време, колкото е нужно, за да се случи тази трансформация и тя трябва да се случи. Нашето бъдеще е залогът и ние може да нямаме друг шанс, със сигурност не и по-добър от този.“

Въодушевен, Slovak пише, че в своята десетилетна борба Украйна може да се оприличи на Афганистан и неговата съпротива срещу НАТО или руснаците. „Афганистанците успяха повече от 40 години срещу тези две сили и сега контролират съдбата си“, пише той. „Украйна ще трябва да препише страница от тяхната книга.“

Тази акселерационистка философия изглежда ограничена в разпространението си, но трябва да се разглежда сериозно. Множество сходни атаки бяха планирани в Калифорния и на други места, след като терорист, изповядващ акселерационистката философия, уби 51 души в Крайстчърч, Нова Зеландия, през 2019 година.

Разбира се, нито един от тези процеси не потвърждава твърденията на Путин, че войната е за „денацификация“ на Украйна. Да оставим настрана еврейския произход на Зеленски: достатъчно ироничен е фактът, че точно Путин прави такова изявление, след като даде убежище на хора, като Риналдо Назаро, който до неотдавна беше лидер на Базата, голяма американска клетъчно-базирана неонацистка организация, чиито членове са били свързвани с терористични заговори. Изглежа Назаро живее в Русия поне от 2018 година. Путин даде убежище и на руското империалистическо движение, което Държавният департамент описва като „паравоенна тренировъчна организация за бели супремасисти и неонацисти в Европа“. Путин дава на тези организации свобода да подпомагат „задълбочаването на социални пукнатини в Запада“, както се твърди в разсекретен доклад на американското разузнаване от миналата година. Каквито и отделни зрънца от истината да избира Путин по отношение на реалността за групи като "Азов", той беше този, който нападна суверенна страна и създаде ново поле за развъждане на екстремисти.

Въпросът обаче не е в потвърждаването или отхвърлянето на наративите. Въпросът е сигурността – на Украйна и на страните, от които тези екстремисти идват.

В много отношения ситуацията в Украйна ми напомня на Сирия от ранните и средните години на последното десетилетие. Точно както сирийският конфликт послужи като идеална среда за развъждането на групи като "Ал Кайда" и "Ислямска държава", подобни условия може да назреят в Украйна за крайнодесните. Сирия се превърна в събирателна и тренировъчна площадка за терористи и техните атаки срещу Запада, като тези в Париж през 2015 г. и в Брюксел през 2016 година.

Екстремистите, които успеят да стигнат в Украйна, могат да се върнат вкъщи с нови оръжия и боен опит под униформите си – или да останат в Украйна, откъдето да продължат да влияят върху сънародниците си онлайн. Екстремистите не са по-малко опасни за страните, от които идват, само защото са „някъде другаде“, както научихме твърде късно. Независимо къде се води войната, тя винаги е нова възможност за екстремистите.

 

Източник: "Вашингтон Пост"

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.