Валентин Вацев: Принципът на Нинова победи и вече се повтаря от Петков

Валентин Вацев: Принципът на Нинова победи и вече се повтаря от Петков
02-05-2022г.
176
Гост-автор

"Принципът на Корнелия Нинова победи и вече се повтаря от премиера Кирил Петков. Този принцип гласи, че ние можем да произвеждаме и да изнасяме шеметни количества военна продукция за Украйна, но ние преди всичко сме търговци и непрекъснато не научаваме къде отива нашето оръжие. Това е победа на Нинова".

С тази констатация започна коментара си пред БНР външнополитическият анализатор Валентин Вацев.

По думите му българската политическа класа е в пълно съгласие със себе си и с евроатлантическите си принципи - солидарност с евроатлантическата политика, с правителството е и доколкото не им пречи, може да го изтърпи, спазва кумовата срама, т.е. русофоби сме, ама не чак дотам и "опитваме да не плюем директно в очите на Лавров" (министърът на външните работи на Русия - б.р.):

"На този етап българската политическа класа съчетава кумовата срама - да не се плюе директно в очите на Русия - с евроатлантическата солидарност - изнасяме ли оръжие за Украйна, изнасяме, но официално твърдим, че не знаем къде отива то".

Според него бизнесът в България е пожертван заради интересите на евроатлантическата солидарност на България:

"Българската промишлена класа, бизнесът няма да прости на българското управление газовия удар, тъй като този удар срещу българската икономика е непреодолим. Аз не знам как може да бъде компенсиран той. ... Принципът на ценностната ориентация свършва, когато е погазен принципът на интереса. Когато бизнесът се унищожава с газови атаки, той си запазва правото тихо да мрази".

В предаването "12+3" Валентин Вацев коментира и отношенията между президента Румен Радев и правителството на Кирил Петков:

"Президентът плаща скъп данък за своето политическо лековерие, когато ги утвърди. Той е в много деликатна позиция. Може би е трябвало да слуша интуицията си, че това правителство е напълно неадекватно и несъразмерно спрямо потребностите на българския политически ден".

Анализаторът прогнозира, че в близките седмици предстои публично скъсване на отношенията между Радев и Петков.

"Успехът на президента силно зависи от конюнктурата, която не е в негова полза".

Във връзка с предстоящото учредяване на партията на Стефан Янев ("Български възход") Вацев попита дали тя ще е лява по български, или лава по американски, защото "в много отношения тези два типа ляво са перпендикулярни".

По думите на външнополитическия анализатор "войната в Украйна е война между Русия и НАТО", което според него на третия месец от началото на военните действия вече можело ясно да се каже. 

"Ако беше наистина между Русия и Украйна, войната би свършила за две седмици", смята Вацев.

    Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.