Ваксинират първо 243 600 лица – лекари и сестри. Кунчев влиза и в Щаба за ваксините

Ваксинират първо 243 600 лица – лекари и сестри. Кунчев влиза и в Щаба за ваксините
04-12-2020г.
10
Гост-автор

„Когато се появи епидемия веднага почват имунизации. Трябва да достигнем 75% имунизирани, за да е защитено обществото като цяло. Но те остават доброволни“. Това обясни здравният държавен главен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Ваксините ще пристигнат в България, когато те официално бъдат одобрени от ЕС. Действително Великобритания е заявила, че ще започне ползването на ваксината по-рано, това е политическо решение и крие рискове“, каза той.

Здравният министър Костадин Ангелов коментира дали ваксината ще отиде при хората или те при нея. Той обясни, че тази ваксина ще бъде раздадена в конкретните лечебни заведения. Ще има и мобилни екипи, които да покрият цялата страна, за да може всеки желаещ да се ваксинира.

„Прилагането на ваксините ще се случва едва след разрешаването за употреба от ЕК. Всяка една ваксина е на различен етап. На този етап в най-напреднал етап са на „БиоНтех/Пфайзер“ и „Модерна“. Европейската агенция ще приключи за първата ваксина оценката на 29 декември, а за втората – през януари 2021 г. Ще бъде извършена подробна оценка, която ще даде гаранция, че ваксините, които ще бъдат използвани в държавите-членки, че отговарят на всички изисквания“, обясниха още от щаба.

В първата група на ваксинирани са 243 600 лица, които са най-изложени на вируса – това са лекари, медицински сестри и помощния персонал.
 

Във втора фаза Потребители и персонал в социални институции, учители, персонал за отглеждане на норки. В трета фаза са служители на ВИК и други работещи в сектори, които са важни за населението. Следващата фаза на ваксинация обхваща възрасни хора и хора със здравословни проблеми, които имат слаба имунна система.

Регионите за ваксинация ще са шест, а не седем, както се обсъждаше по-рано. Въпреки всичко планът може да подлежи на промяна, информира проф. д-р Ангелов. Настоящият план е с дата 4 декември и е със срок на действие до изтичане на сключените с ЕК договори.

Националният оперативен щаб ще отговаря за изпълнението на Националния план за ваксинация, като така се създава нов Национален ваксинационен щаб. Това заяви на брифинга председателят на новия щаб проф. Красимир Гигов.

Заместник-председател е доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

В новия щаб влизат – доц. Ангел Кунчев, гл. комисар Стоян Темелакиев, пол. доц. Андрей Ганев, Богдан Кирилов, д-р Страшимир Гинев, д-р Николай Брънзалов, д-р Галин Каменов, д-р Румен Кофинов, д-р Кремена Пармакова, д-р Цветолюба Генкова, д-р Данчо Пенчев, проф. д-р Мариана Муржева.

Първото заседание на Щаба ще бъде днес. Целите и задачите на щаба ще са за логистика, приемане, получаване, съхраняване и разпределение на ваксините, както и прецизиране на броя на хората за имунизация. Щабът ще отговаря и за осигуряването на специалисти и финансови средства, разкри проф. Гигов.

„Изпълняваме нашия ангажимент и в срок приемаме Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Страната е готова и логистично, за да посрещнем първата доставка на ваксините и без да се губи никакво време да започне имунизацията, която ще е напълно безплатна и доброволна“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното извънредно правителствено заседание, на което бе приет Националният план за ваксиниране срещу COVID-19.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва, че вече са налични необходимите фризери за съхранение на ваксините, както и специализиран транспорт за доставянето им в страната. Ангелов акцентира, че в плана за ваксинация са посочени фазите, определящи кои групи от населението и в какъв ред ще бъдат имунизирани срещу новия вирус – медицинските екипи, социалният и педагогическият персонал, възрастните хора над 65-годишна възраст, пациентите с хронични заболявания и др.

„ВМА също е в готовност да подпомогне националната система за ваксинация“, заяви началникът на Военната болница Венцислав Мутафчийски.

Министър Ангелов изтъкна, че националният план е изготвен на базата на указанията на Световната здравна организация, на планове на държави членки на ЕС като Германия, Франция, Италия, ползван е и опитът на някои американски щати. „Планът е съобразен с особености на българското здравеопазване, територия и инфраструктура“, подчерта министърът на здравеопазването.

Министър-председателят Бойко Борисов беше категоричен, че българското общество трябва да получава актуална и пълна информация за новите ваксини. „Това, което ние го знаем, трябва да го знае и обществото и то в същия ден, час, миг, за да може всеки български гражданин да вземе решение за имунизацията“, отбеляза премиерът Борисов. Ключова роля в процеса за информиране на хората имат водещите специалисти, които ясно и аргументирано да дадат отговори на въпросите на обществото, добави Борисов.

В рамките на заседанието на правителството беше определен съставът на Националния ваксинационен щаб, който ще отговаря за изпълнението на плана за ваксиниране. За председател на щаба е определен генералният директор на БЧК Красимир Гигов, а негов заместник е главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. В състава влизат още представители на Министерството на здравеопазването, на Министерството на вътрешните работи, на Българския лекарски съюз, ВМА, Изпълнителната агенция по лекарствата, НЗОК, Столична регионална здравна инспекция, на Националния център по заразни и паразитни болести и др.

В Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 се съдържат ключовите компоненти за ваксинация срещу COVID-19 и се описва процесът на осигуряване, прилагане, мониторинг и оценка на ваксинирането на населението в страната в съответствие с единни стандарти. Ваксините в България ще се прилагат само след разрешение от европейския регулатор. За да се осигури възможно най-бързо достатъчно количество на ваксини срещу COVID-19 в страната, те ще се доставят централно чрез съвместен механизъм на ЕС за обществени поръчки.

В хода на заседанието главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев докладва, че България за първи път от 3-4 седмици падна на заболеваемост под 600 на 100 000 души от населението. А Кърджали за първи път от 3 седмици излиза от червената зона. „Виждаме първите признаци на промяна на тенденцията, които се надяваме другата седмица вече да се утвърдят и да покажат значимостта на мерките, които бяха взети“, добави Ангел Кунчев.

В рамките на заседанието правителството прие и друго решение, с което предостави на община Плевен безвъзмездно за управление 37 недвижими имота – публична държавна собственост, които са част от парк „Кайлъка“. Така ще се създаде възможност за по-ефективното им стопанисване и поддържка, свързани с облагородяване на зелените площи и създаването на нови, ремонт на парковото обзавеждане и др.

Източник: Onovini

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.