В РСМ определят като победа сваления от БНТ филм „Само защото бяха българи“

В РСМ определят като победа сваления от БНТ филм „Само защото бяха българи“
26-01-2022г.
52
Гост-автор

Това реверанс ли беше към гостуващата им делегация, след като Кошлуков лично рекламираше лентата?

Проф.д-р Ана Кочева

Повече от половин ден вече ми се налага да отговарям на въпрос, към който изобщо нямам пряко отношение. В неделя чух със собствените си уши в интервю по БНТ от генералния й директор, а вчера видях със собствените си очи и в програмата на БНТ, че вечерта ще бъде излъчен филмът „Само защото бяха българи“.

Той е посветен на Македонската кървава Коледа. Тази година се навършват 77-години от онези събития, които поставят началото на жесток политически терор в тогавашната Социалистическа република Македония, част от СФРЮ. Ликвидирани и малтретирани са без съд и присъда хора с изявено българско самосъзнание. По нареждане на Тито са убити хиляди българи, списъците са подготвени от Лазар Колишевски с една-едничка цел – да се изтрие българското самосъзнание и да се ускори процесът на македонизация на населението.

Българи са изселвани, гонени, преследвани, изпращани в концлагерите на Титова Югославия. Тези рани още са отворени, семействата помнят, в РСМ обаче подобни факти или удобно се премълчават или директно се подминават. Та, на тези събития е посветен филмът и всеки, който не е чувал за тях, щеше да попълни празнините.

Обаче, за моя, а и не само, голяма изненада филмът „падна“, а причината за това потъна в гробовно мълчание. Не, че не умеем да гадаем, но именно, за да не се упражняваме в подобен спорт, ми се струва редно да разберем има ли някакво обяснение от страна на БНТ. В противен случай бихме допуснали, че това е своеобразен реверанс към пребиваващата в София делегация на РСМ. Чета сега, че там били доволни от този факт и го определят като някаква победа?! Така и не разбраха, че отсам границата никой не воюва с тях, че „войната“ е единствено в собствените им глави, че тя е зачената отвън и те са просто нейни жертви. Само, защото бяха българи!

    Автор: Проф. Анна Кочева

    Източник: breaking.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.