В прехода имаше много политическа истерия.Но като сегашното положение не е имало.

В прехода имаше много политическа истерия.Но като сегашното положение не е имало.
19-08-2021г.
64
Иван Бакалов
В началото на прехода беше време на яростно противопоставяне. И точно тогава Луканов подаде оставка, за да направи коалиция между БСП и СДС, с неутрален премиер. Костов стана финансов министър, Луджев вицепремиер и т. н. Това правителство на Димитър Попов освободи цените, направи първите стъпки от централно-планова икономика към пазарна.
После, когато падна правителството на Филип Димитров, вместо избори, направиха правителство на проф. Беров, в което имаше пак трима от СДС, трима от БСП и др.
Тогава през 1992 г. БСП предложи за премиер дългогодишния политически емигрант във Франция Петър Бояджиев, антикомунист и политически затворник по времето на Живков. Не го приеха заради двойното му (френско) гражданство.
Тогава Доган чакал от СДС да приемат да направят ново правителство с Костов премиер, той не посмя. От СДС се отрекоха от министрите си в кабинета на Беров.
В прехода имаше много политическа истерия, но и много компромиси в парламента и в политиката, за да се направят правителства и институции.
Но като сегашното положение не е имало.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.