В очакване на следващото „Хитрино“

В очакване на следващото „Хитрино“
21-01-2022г.
79
Гост-автор

В петък само за ден станаха две катастрофи - влак блъсна кола и двама загинаха, а на Илиянци се удариха две товарни композиции

120 хиляди лева обезщетение за мъж, пострадал при влаковата катастрофа в Хитрино, и 30 хиляди лева за ранена в аварията жена трябва да изплати компанията "Булмаркет Рейл Карго" ООД, собственик на злополучната влакова композиция, взривила гарата в Североизточна България на 10 декември 2016 година и работодател на машинистите, управлявали влака, Димитър Михнев и Радослав Петков.

Решението на състав на гражданското отделение на Софийския градски съд за призната отговорност и присъдено обезщетение излезе на 12 януари т. г. , но заради частно-правния си характер заинтересува единствено страните по делото и техните адвокати.

Темата "Хитрино", която в по-широк смисъл е епопея за състоянието на железопътната мрежа у нас и извършването на товарни и пътнически превози по тази мрежа, "отшумя като приказка".

От декември 2016 година до днес, без да сме ресорни репортери или занимаващи се с железниците чиновници, оставаме с личните впечатления, че в сектора нищо кой знае колко не се е променило, като изключим очуканите мостри за обновени вагони или резкия скок на средната възраст в ръководния състав на железните пътища, пише Монитор. А ако не се е променило наистина, при равни други условия - състояние на кадрите, на пътищата и на железопътния състав, няма причина да не бъдем нащрек за подобни инциденти и в бъдеще.

И животът не ни кара да чакаме. В петък само за ден станаха две катастрофи - влак блъсна кола и двама загинаха, а на Илиянци се удариха две товарни композиции - едната за солна киселина, другата за мазут, за щастие и двете празни. Собственик на вагоните и работодател на машинистите е същата частна компания, откъдето обещават, че са установили, че катастрофата е станала по невнимание на машинисти, а са ги подложили на "пълна дисциплинарна и материална отговорност". И в Хитрино го отнесоха само машинистите.

Причините ще ги нищи разследването. Друга ми беше приказката. Навремето, в началото на миналия век, след като пускат трамваите, започват и белите с тях. Първата жертва на градския железен транспорт станало 9-годишното слугинче Велика Андреева, прегазено през 1901 от обявения за неопитен ватман Трайко Якимов, който допреди да започне да кара, бил чистач на вагоните. За кратко време дошла една черна серия, трамваите сякаш бягали на лов за военни - сгазили смъртоносно шестима - четирима генерали и двама полковници, много е възможно на по-малките чинове и цивилните да не са им обръщали внимание. Накрая на ул. "Витоша" кола "13" прегазила един стражар. И било взето кардинално решение. От трамвайната компания премахнали 13-а линия. Та в очакване на следващото железопътно транспортно произшествие да не стоим със скръстени ръце. Примерно да спираме влаковете в петъчни дни. Или поне фирмите каръци да си сменят имената. И да не помогне, пък сякаш няма да навреди...

Източник: dunavmost.com

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.