В наше време Булгаков щеше да бъде "канселиран"

В наше време Булгаков щеше да бъде
23-03-2022г.
79
Гост-автор

Петър Волгин:

За мен съдбата на Михаил Булгаков винаги е била олицетворение на битката между големия талант и посредствеността.

През 30-те години на миналия век авторът на "Майстора и Маргарита" е забраняван и тормозен от легион безличия в сталинския СССР.

В наше време Булгаков щеше да бъде "канселиран" от политически коректната либерална посредственост.

В комунистическите времена безличията са били комунисти.

В евроатлантическите времена стават евроатлантици. Защото могат да просперират само когато демонстрират вярност към правилната в момента идеология.

Ето защо не понасят талантливите личности като Булгаков. Талантът няма нужда да мимикрира и да изповядва правилната идеология. Тъкмо обратното, талантът винаги е срещу господстващата идеология, без значение как се нарича - комунизъм или евроатлантизъм.

Коментарът на Волгин е по повод на интервюто на БНР с Румен Леонидов:

Булгаков успя да оцелее, продължава да има много читатели. И издатели. Остава любимец, най-вече заради „Майстора и Маргарита“. И от една комедийна творба я превръща във философско значима“.

Това сподели пред БНР поетът и преводач Румен Леонидов. В предаването „12+3“ той представи „Говорещото куче, непознатият Булгаков“, неиздавани разкази и писма на руския писател и драматург.

„За първи път чета част от дневниците на писателя, много интересни писма”, каза още Леонидов.

В книгата за пръв път на български език са публикувани откъси от дневници на Михаил Булгаков (издадени едва след 1989 г.) и негови писма заедно с документи от важни моменти в живота му. По този начин са представени три страни на преживяното от него: как самият той го е почувствал, как го е препредал на близките си и какви са последствията, наложили общуване с властите. Известно е, че писателят е преследван и забранен, но от тази книга става ясно колко чудовищно е престъплението на управляващите към него.

Включени са и 23 статии, къси разкази и фейлетони на Булгаков, като повечето досега не са излизали на български език. В дневника си писателят изказва и своето мнение за събитията, свързани със Септемврийските бунтове (Септемврийското въстание) в България през 1923 г.

 

Михаил Афанасиевич Булгаков е роден през 1891 г. в руско семейство от средната класа в Киев, през 1916 г. завършва медицина в Киевския университет. В годините на Първата световна война и Гражданската война работи като лекар в различни части на страната. След като не успява да емигрира, той се опитва да се приспособи към болшевишкия режим, като през 1921 г. се установява в Москва с намерението да се занимава с литература.

В началото на 20-те години Булгаков публикува в печата множество фейлетони и издава първите си прозаични работи, често включващи автобиографични елементи. Широка известност получава през 1926 г. с успеха в московските театри на няколко негови пиеси, най-вече на „Дните на Турбини“, която става изключително популярна с отклоняващото се от нормите на доминиращата пропаганда представяне на Гражданската война от гледна точка на градската средна класа.

След няколко успешни години в московските театрални среди, в края на 20-те години Михаил Булгаков изпада в немилост пред режима, пиесите му се забраняват от цензурата и много от прозаичните му текстове не се издават. През този период той пише своя роман „Майстора и Маргарита“, издаден дълго след смъртта му, който му донася международна известност и днес е смятан за най-значимото му произведение.

Булгаков умира в Москва през 1940 г., на 48 години, от бъбречно заболяване. 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.