В какво била „фатката”

В какво била „фатката”
23-04-2021г.
35
Гост-автор
Нa 24 aприл oт бoлницaтa, cлeд oпeрaция нa мeниcкуca прeмиeрът в ocтaвкa Бoриcoв зaяви, чe нe виждa cмиcъл дa ce явявa в Нaрoднoтo cъбрaниe, тъй кaтo, пo думитe му, цeлтa e някoлкo "иcтeрични жeни дa нaпрaвят пaтaклaмa".

Думaтa, кoятo упoтрeби „пaтaклaмa” e oт нeгoвия жaргoнeн лeкcикoн, и oзнaчaвa cбивaнe, шумeн cблъcък и рaзпрaвия.

Бoйкo Бoриcoв, oбичa дa нaпoмня, чe e дoктoр, прaвил e дoктoрaнтурa, знaчи мнoгo e учил и e виcoкo oбрaзoвaн чoвeк. Зa тaкaвa личнocт, oщe пoвeчe, кoятo e и миниcтър прeдceдaтeл, ce прeдпoлaгa, чe влaдee изряднo бългaрcкия eзик и грaмaтикa, гoвoри изиcкaнo, никoгa нe упoтрeбявa жaргoнни и нeцeнзурни думи. Нo нaшият дocкoрoшeн Упрaвник прaви изключeниe. Eтo мнeниeтo зa нeгo в тoвa oтнoшeниe нa Вaлeри Григoрoв, бивш нaчaлник нa ''Грaничнa пoлиция:

"Министър-председателят, кoйто не употребява българският език в добра посока, използва груб език, използва лексиката на улицата и, бих казал, че показва една изключително негативна форма на лошо, улично възпитание".

На 4 ноември 2020г. поставен под карантина заради коронавирус той направи импровизирано обръщение към нацията във „Фейсбук“, в което даде следната рецепта как да се преборим коронавируса: "Фатката е да се пазим! Да не се заразим повече от необходимото.

Гениално прозрение, осенило го след шестмесечно закъснение.

Но тук става дума и за друго. „Фатка”, това е дума жаргон от годините на Борисовата младост. Израсъл в една от махалите на Банкя, той така и не се е отърсил от махленския жаргон, неподходящ за държавен ръководител от такъв ранг. Често използва народняшки език, диалектни и неправилни глаголни форми и изрази, като "копам" вместо копая, "айде" вместо хайде, "нема" вместо няма, "беха" вместо бяха и други.

Ето още бисери от лексикона на Падишаха.

ОНБАШИЯ

Така той нарече Стефан Данаилов „онбашия“, който седял и давал съвети. Но онбашия е турска дума и означава полицейски началник на десетина войници- заптиета, произлиза от турското он- десет. Очевидно Борисов не е запознат с точното значение на тази дума, защото работата на онбашията по онова време е била полицейска, а не да седи и да дава съвети.

КЮФТАЦИ

Кой възпитан човек, нарича кюфтетата кюфтаци? Премиерът Борисов, ето кой. На 18 ноември 2009г. той каза в парламента: „Вместо да обсъжда бюджета, опозицията яде кюфтаци”.

ПИНИЗ, ПИНИЗИ

На 27 септември 2013г., когато ГЕРБ беше в опозиция и предишният ден за трети поред отказаха да се регистрират в парламента, осуетявайки поради липсата на кворум работата му, Борисов зададе следният въпрос:

" Вчера с какъв пиниз Мишо Миков брои депутатите? С какви пинизи вчера те работиха в парламента?

За да разбере човек, какво означава жаргонната дума пиниз, трябва да се разрови в тълковните речници. Общо прието е, под пиниз да се разбира шега, майтап, но тази дума има и друго по- рядко употребявано значение, в смисъл на начин, способ, "чалъм". Че Борисов употребява думата "пиниз" във втория смисъл, става ясно от коментар на Иван Гарелов в "ПИК" за това изказване на премиера. "Той- пише Гарелов- изрича думички, които е чул от другите, но не е наясно с техния смисъл - парламентарни тактики, прийоми, политики”.

ДЪРЖАТ МЕ ЗА ШЛИФЕРА

"Държат ме ... за шлифера" - така на 4 март 2015 г. Падишахът отговори на въпроса дали причината за отказа да смени шефа на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и главния секретар на МВР не е в това, че го "държат" с компромати.

По този повод журналистката от „24часа” Диляна Цекова се опитала неуспешно да намери в Гугъл какво значи "държат ме за шлифера". Открила единствено, че думата се е употребявала основно в широко известния божествен израз "да хванеш Господ за шлифера", но никой преди Борисов не е повдигал пред българския народ темата за своя персонален "шлифер". Това откритие води до извода според нея, че Генерал Борисов заслужава да му се признае авторството, а от друга - изречението вече трябва да се разглежда като афоризъм (такова, което изразява житейска мъдрост, сентенция, различава се от поговорката и пословицата по това, че не е народна мъдрост, а изказва мъдростта на своя автор). Та казва тя, един ден афоризмите на премиера ще се изучават в училище.

ИНГИЛИЦИ

Тази дума едва ли е позната на по- младото поколение, а и интелигентната част от по-старото поколение не използва тази дума, която означава „тарикатлъци”, „номера”. Ето какво каза той на 17 ноември 2016г. след среща с президента Плевнелиев: "Преди две години мислите ли, че ми се управляваше с Радан Кънев, с Валери Симеонов, с Първанов. Какво страшно има? Нищо няма страшно. Направете правителство, влезте, управлявайте, ние сме в парламента, няма да ви правим ингилъци."

ПУНТА МАРА

И тази дума е малко известна на младото поколение, че и на по- възрастни българи, защото е жаргон, битовизъм, означава нещо привидна, неистинско.

На 11 април 2019г. по повод искането за оставка на Цветанов : „Нe мoжe тoй дa пoдaвa ocтaвкa, дa нaпуcкa прeдceдaтeлcкoтo мяcтo нa пaрлaмeнтaрнa кoмиcия и дa излизa oт Нaрoднoтo cъбрaниe, a caмo някoлкo дни пo-къcнo дa ce връщa. Тoвa cякaш пoкaзвa, чe e билo eднo „Пунтa Мaрa“.

УЙДУРМА

На 1 ноември 2019г. Падишахът каза пред БТВ: „Мая Манолова подготвяла ромската уйдурма срещу Фандъкова”.

Съгласно тълковния речник уйдурма е натъкмена версия, нещо нагласено нарочно, лъжлива история или машинация. Така че не е ясно, какво точно иска да каже Борисов употребявайки тази дума.

СБИРТОК

В същото изказване за Манолова от 1 ноември 2019г. според него около Манолова имало не екип, а "сбирток от физически нечистоплътни хора във физическия смисъл, не се къпят".

„Сбирток” е долнопробен жаргон, неизвинителен от устата на премира по отношение на политически опонент. Доста грубо и непочтително е твърдението му, че хората около нея са физически нечистоплътни хора във физическия смисъл, не се къпели. Откъде знае той, че не се къпят, да не е надничал в домовете им, или да ги е помирисвал?

ГЛАВАНАЦИ

„Главанаци, главанаци.... Имам чувството, че го правят нарочно". Така на 13 септември 2019г. Борисов нарече ръководството на БНТ във връзка с отстраняването на водещата сутрешния блок Силвия Великова.

Главанак е рядко употребявана архаична дума. Идва от "глава" и означава човек с голяма глава, но тъп. В този случай Борисов изглежда даде точно определение на онези шефове на БНТ, които се натегнаха и, без да им е поръчано се опитаха за затворят устата на популярната и известна с критични коментари журналистка.

ТУЛУПИ

Тази жаргонна дума Борисов употреби на 3 май 2020г., дата обявена за Международен ден за свобода на медиите. Премиерът се нахвърли нахвърли върху журналистите, че му задават въпроси: "Някои тулупи спят до обЕд и после ми пишат есемеси, нахалници!".

Веднага след произнасянето и, интернетът беше атакуван от хиляди любопитни българи, които искаха да разберат какво значи тази дума. Тулуп има различни значения, като дебела зимна дреха, глупав човек и скок във фигурното пързаляне- в социалните мрежи веднага се появи колаж на Борисов като фигурист, изпълняващ “троен тулуп”. В този случай премиерът очевидно под тулуп разбира мързеливци, ленивци, които нищо не вършат а спят до обяд. Но думата според него може ида означава дебелак, охранен мъж, ако се съди по една друга негова употреба на тази дума на 3 ноември 2019 г. в избирателната секция в Банкя, където се обръща към свой познат с думите “Марио, това ти ли си бе? Мале, какъв тулуп си станал! Храниш се добре!”

МИСИРКИ

Мисирката е диалектна дума за пуйка, но в смисъла, по който я употреби Падишаха на 4 февруари 2020г. по отношение журналистки, които го питаха защо е уволнил зам. министър, тя прозвуча подигравателно и обидно." И ето вие, като някакви мисирки тука тичате „трлюлю-трлюлю-трлюлю“. Какво ме гоните катооо…“ отряза ги той.

Така Падишахът стана кръстник на ново определение на думата журналистка в хумористичния български лексикон и нищо чудно в българския тълковен речник под "мисирка", освен пуйка да се появи и определението журналистка.

МОШЕНГИЯ

На 20 февруари 2021 г. По време на поредна инспекция Падишахът запита шеговито финансовия министър Кирил Ананиев: “Киро, ти да не си направил някаква мошенгия?“.

Мошенгия е рядко употребявана жаргонна дума, тя е свидетелство за богатия арсенал от жаргонни думи, които българския премиер употребява.

Народняшки и махленски език, той употребява по различни поводи. Като през юни 2011г., преди церемония за откриване на ремонтирания път към Брезник, когато се обръща към кметицата с думите “Ела да те цунем”. Или със следното изказано образно мнение по повод атаките към вътрешния министър на 18 ноември 2010г.: "Да мачкаш Цветанов, е все едно с голо дупе таралеж да мачкаш".

На 17 април 2016г. на среща с актива на партията на работна среща в НДК Падишаха предупреди : "Ако докопам някого от вас (в корупция) милост няма". Толкова години обаче България е най- корумпираната държава в Европа, а той още никого не е докопал! Заплахата му, с използване хайлашката дума „докопам” е за публична консумация, корупцията е част от модела на управление на държавата под негово ръководство.

На 9 май 2016г. пред бТВ той каза::"Сега на никой не му е мила държавата, всеки си гледа партията и остава аз и ГЕРБ да се гърчим ежедневно под искания”.

Що за дума е избрал- всеки иска нещо, а той се гърчи ли гърчи...

На 17 декември 2016г. по отношение на критиките на Нинова на неговото управление каза: „И аз съм убеден, че ще дойде време тези плювни да се чудят как да ги излижат."

Тази смрадлива дума думи не заслужава коментар.

В изтеклия запис от 12 юни 2020г., в който коментира Караянчева употребява думата "дупара", жаргонно наименование на задни части, станало популярно във вулгарната песен на чалга певицата Гери Никол, която показвайки разголените си задни части пее: "Яката дупара, яката дупара, кой ще я бара, кой ще я бара".

Борисов е специалист и в употребата на вулгарни цинизми. Произнася ги не на открито пред обществото, а пред тесен кръг доверени лица, но те стават понякога публично достояние поради записи, които са изтекли в интернета. Ще го цитираме, като илюстрация на неговия пъстър израз в това отношение. Така на 12 юни 2020г. в You Tube беше качен споменатия по- горе запис на негов телефонен разговор, в който той казва: "Просто Цвета да каже „Аз съм проста кърджалийска пу.ка и не мога да правя разлика между „масово изтребление” и „геноцид“… В записа има и други бисери, на едно място казва: "и съм ги на.бал с двеста – тези чужденци, премиери… и сега като усетиха, че съм им го вкарал, аз съм се оправил... Мама му да еба..., язък. … То се набутало вече у дупарата… и викам …какви пари искате, мама му да еба".

В изрекъл в публичното пространство на 29 юли 2020г. запис на разговор на премиера, предполагаемо с Томислав Дончев, Падишахът изговаря куп цинизми и псувни. Ето ги:

„….Акъл се набива, Томиславе, на умен човек. На прост човек к.р се набива! Той не може да поеме акъл, мое да поеме един к.р.

… Да си ебе пу.ката майчина! Аз питам сега защо вдигаме тоа правилния данък… Не мое ли юни да се дигне…

----Я да си ебат майката!”.

Ето какво е мнението за изказа на премиера в оставка на езиковедката Проф. Мария Спасова, и то изказано още в далечната 2012г.: „ Клакьорите му ръкопляскат и ахкат: „Какъв език на народа, колко е разбираем и близък.“ Е, ако трябва да съм честна, той говори като гамен. Езикът му е езикът на улицата, на юмручните юнаци, на хората, които искат да покажат непукизъм и налагат мисленето „мен не ме интересува кой как ще ме възприеме, защото съм еди-кой си”. Журналистът от от в-к „Сега“ Светослав Терзиев, който подобно на Ал. Йорданов определи Падишаха като съвременен бай- Ганьо, на 12 март 2020г. в в статията си „Барба Ганьос е неизтребим“ (барба Ганьос- наименование на книгата на Алеко Константинов за бай Ганьо, издадена в превод в Гърция) пише:: “При него, както и при Бай Ганьо, запасът от чужди думи е оскъден”. А според журналиста и публициста Тодор Коруев "в плещенето на премиера има не само словесен разгул и безпорядък, не само имитиране на народност, в него щедро се изсипват безпардонност, самодоволство, нарцисизъм, дори триумфализъм. Като ямите по пътищата зеят пропуските в правоговора му, наследил още от времето, когато ходел насила с червена връзка. А честичко в акта на говорене връзката между говорния апарат и мозъчния център е прекъсната".

От изложените примери се налага извода, че Борисов не е научил едно важно нещо- че ако не искаш да се излагаш и хората да те смятат за простак, "фатката" е да говориш на приличен български език, без ругатни и цинизми, даже и в тесен кръг.

    Автор: Факти.бг

 

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.