В данъчното убежище Люксембург има над 1 милиард лв. на българи

В данъчното убежище Люксембург има над 1 милиард лв. на българи
09-02-2021г.
69
Гост-автор

Активи за над милиард лева в Люксембург са свързани с България, разкрива международно журналистическо разследване с български партньор "Биволъ". Проучването OpenLux е водено от водещият френски вестник Le Monde, който работи с десет медийни партньора в продължение на повече от година. Разследването разкрива 55 000 офшорни компании, управляващи активи на стойност най-малко 6 трилиона евро. "Биволъ" е българският партньор в проекта и проучи над 500 милиона евро активи на български собственици в над 250 фирми.

Става дума за фантомни компании без офиси или служители. Те са създадени от милиардери, мултинационални гиганти, спортисти, художници, високопоставени политици, които откриват фирми лично или чрез своите подставени лица, а дори кралски семейства.

Люксембург със своите 2 586 км2 е истински магнит за световното богатство, отбелязва Le Monde. Стотици мултинационални компании като LVMH, Kering, Altice, Pfizer, Amazon са отворили там финансови филиали. Тайгър Уудс, Кристиано Роналдо, Шакира и краля на Бахрейн са само примери за световни знаменитости, които управляват парите си оттам.

Разследването "OpenLux" разкрива и съмнителни средства, за които се подозира, че идват от престъпни дейности или са свързани с престъпници, разследвани от съда. Там са инкорпорирани компании, свързани с италианската мафия, "Ндрангета" и руската мафия. крайнодясната партия на Италия – Лигата, която крие в Люксембург джакпот, който се издирва от венецуелските власти. Роднини на венецуелския режим са рециклирали там средства от корупционни обществени поръчки.

Българска следа за 1 милиард лева

 

Сред засечените има и над сто лица с български паспорт. Откриват се и десетки чужденци, избрали България за свое местожителство. Активите контролирани от български граждани през люксембургски фирми надхвърлят 1 милиард лева, сочат финансовите отчети на компаниите.

В списъка са някои от най-богатите хора в България, чието благосъстояние се натрупва в тъмните години на прехода. Близки на високопоставени магистрати и свързани с управлението скандални бизнесмени крият във Великото херцогство имане, което не е за показване или извършват оттам операции със силен привкус на пране на пари. Но освен за обичайните заподозрени, Люксембург е също така финансово пристанище за български хай-тек предприемачи и индустриалци, в чийто бизнес на пръв поглед няма нищо скрито и срамно. Дали това е така и при плащането на данъците предстои да узнаем.

"Биволъ" обещава в следващите дни и седмици да представи най-ярките случаи.

Защо Люксемург?

Малката и богата европейска държава привлича богатите със своя висококачествен финансов инженеринг, финансови разпоредби, съобразени с бизнеса, лесен и пряк достъп до институциите на страната и стабилен политически живот, отбелязва Le Monde.

Заслуги за тази атрактивност на Люксембург определено има бившият министър-председател Жан-Клод Юнкер (1995-2013), който по-късно стана председател на Европейската комисия.

Великото херцогство няма как да гарантира ефективен контрол върху огромние финансови потоци. Търговският регистър има само 59 служители, които трябва да изпълнят законовото задължение да се декларират действителните собственици на над 100 000 юридически лица и да извършат първоначален контрол на декларациите. Комисията за надзор на финансовия сектор на Люксембург (CSSF) има 900 служители, въпреки че финансовият сектор представлява една четвърт от икономиката на страната.

Най-малко 266 от членовете на списъка на милиардите на Форбс (към януари 2021 г.) се появяват директно с името си в базата данни OpenLux. Много повече са бенефициерите на големи компании, присъстващи в Люксембург, които не са се декларирали.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.