В Британия преминават на "раждащ родител" и "човешко мляко" вместо "майка" и "кърма" заради трансджендъри

В Британия преминават на
11-02-2021г.
65
Гост-автор

Болници във Великобритания са казали на персонала да използва термини като "раждащ родител" и "човешко мляко", вместо "майка" и "кърма" (breastfeeding - заради словосъчетанието с думата гърда на английски), или "мляко от хранещ родител", така че транссексуалните хора да не се обиждат, съобщават медиите на Острова и "Таймс".

Университетските болници в Брайтън и Съсекс NHS Trust разкриха редица фрази, включващи пол, в стремежа си да премахнат "основната трансфобия". Тръстът е първият в страната, който официално осъществи такъв радикален ремонт на своя отдел за майчинство и акушерство - който сега ще бъде известен като "родителски услуги".

Други промени включват замяна на употребата на думата "жена" с фразата "лице", а терминът "баща" с "родител", "съ-родител" или "втори биологичен родител", в зависимост от обстоятелствата.

Новите термини ще бъдат използвани за документи, протоколи и комуникация в рамките на тръста. Те ще се използват и при обсъждане на бременност, раждане и родителство на ниво популация - например на среща.

В политически документ, публикуван тази седмица, се посочва, че служителите не трябва да спират да използват думата "жена" или други термини, описващи майчинството, но трябва да започнат съзнателно да добавят думата "хора" и друг по-приобщаващ език.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.