В Белград: Македонци, българите няма да ви пуснат в ЕС, докато не признаете, че сте българи!

В Белград: Македонци, българите няма да ви пуснат в ЕС, докато не признаете, че сте българи!
07-12-2020г.
19
Гост-автор

През последните седмици твърдата позиция на България по отношение на условията за началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз е тема номер едно за всички медии в югозападната ни съседка. След поредицата от „софийски шамари“ за Скопие, средствата за масова информация в страните от Балканите засилиха интереса си към спора, който трови двустранните отношения между двете държави и поставя под въпрос европейския път на македонците.

Агенция „Фокус“ представя част от коментарите, които сръбските медии направиха по повод последното заседание на Съвета на ЕС в Берлин.

„София блокира началото на преговорите за присъединяване между Скопие и ЕС“, предаде държавната информационна агенция на западната ни съседка Tanjug.

„Българите си казаха своето: София блокира началото на преговорите за присъединяване между Скопие и ЕС“, написа водещият белградски ежедневник Srbija Danas. „България нееднократно обещава подкрепа за присъединяването на Северна Македония към ЕС, но дългогодишните спорове около историческите личности, за които двете страни твърдят, че са техни национални герои, както и спорът за македонския език, който България смята за български диалект, ескалира през последните месеци“, обобщават от редакцията.

Изданието публикува още един материал по темата под заглавие „Българите удариха с вето македонците: Историческият ден за съседите се превърна във фиаско“.

Електронната медия Informer публикува материал по темата, озаглавен „Македонци, българите няма да ви пуснат в ЕС, докато не признаете, че сте българи!“. Редакцията стига до заключението, че като последица от спора „България отказа да даде „зелена светлина“ за първата междуправителствена конференция на Северна Македония с ЕС.“

Българи изнудват македонци: Първо признайте, че вашият език и идентичност са с наши корени и едва след това можете да се присъедините към ЕС“, е заглавието на интернет изданието Republika. „България наложи вето върху началото на преговорите за членството на Северна Македония в Европейския съюз поради неразрешени исторически спорове между двете страни“, съобщава медията.

Идентичност, език, Тито: Заради всичко това българите „блокират“ Северна Македония“, предаде на свой ред порталът BIZlife.

България: Тито като пречка по пътя на Северна Македония към ЕС“ – това е заглавието, под което държавната РТС публикува материал за последните събития по спора между София и Скопие.

Източник: Епицентър

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.