Ужасяващото намаляване на населението...

Ужасяващото намаляване на населението...
09-01-2022г.
115
Гост-автор

Автор: Боян Рашев

Долната таблица показва най-голямото предизвикателство пред развитието на България - ужасяващото намаляване на населението... 

Аз говоря за това от доста време. На едно събитие на австрийския бизнес в България посочих това като проблем номер 1 за страната ни, което шокира доста народ в залата.
Тъй като се занимавам с устойчиво развитие, хората очакват да смятам, че намаляването на населението е нещо хубаво и желателно. Това е един от най-грозните митове на мейнстрийм теориите за устойчиво развитие, които консистентно разбивам в последните 10 години.

Ето извадка от едно мое интервю от 2016 г. за Offnews.bg - от времето, когато цензурата все още ме допускаше там:

"Казвате, че устойчиво развитие е възможно и при по-нататъшен ръст на населението?
Да, твърдя, че ръстът на населението е предпоставка за развитие. Даже ще отида по-далеч… Ръстът на населението намалява страшно бързо. През 2012-та година достигнахме т.нар. peak child – годината, в която се родиха най-много деца на Земята. Оттогава на планетата се раждат все по-малко деца, тоест в периода 2040-2050 г. ние ще достигнем максимален брой хора и след това ще започнем да намаляваме. Твърдя, че най-голямото предизвикателство пред устойчивото развитие на човечеството са застаряването и идващият спад на населението. Но това са само теории. Никой не може да прогнозира историческото развитие толкова на далеч."
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.