Управление на Ковид кризата или нейното предизвикване?

Управление на Ковид кризата или нейното предизвикване?
25-03-2021г.
27
Гост-автор

След като на 14 януари президентът Радев услужливо подари на ГЕРБ датата 4 април за предстоящите парламентарни избори, управляващите точно след един месец направиха втората крачка за тяхното спечелване – обявиха, че от 1 март всички ограничителни мерки падат и заведенията отварят, въпреки започналия видим ръст на заразените с Ковид. Никой обаче не зададе на премиера въпроса: защо отваря напълно страната точно когато случаите с Ковид се увеличават и е ясно какво ще последва – скок на заболелите, препълване на болниците и на практика – същото упражнение, което го играхме през ноември миналата година с масовата психоза, умиращите на стълбите на болници, бавещите се с часове линейки, разнасянето на болните из няколко болници поради липса на легла. Медиите говорят само за пандемията и ни съобщават чинно всеки ден все по-големи цифри, а възрастните хора, които са най-застрашени и са голяма част от електората на единствената опозиционна партия, имаща потенциала да събори ГЕРБ – БСП – вече се разколебават дали да гласуват в условията на стряскащите новини от цялата страна. Разбира се, че ниската избирателна активност работи в полза само за властта и това е азбучно положение. Ако изборите бяха насрочени месец, месец и половина по-късно, картинката щеше да е коренно различна. Бързането на Радев и последвалото развързване на пандемията от страна на ГЕРБ бяха перфектната стратегия за запазването на статуквото.

И това хич не прилича на управление на кризата, а на съзнателно й предизвикване.

Това са фактите и всичко друго е прах в очите. Радев игра фронтално срещу БСП, а само две седмици след това поиска по никое време втори мандат, заобикаляйки столетницата, след което всички дребни и новосъздадени опозиционни партийки вкупом започнаха да смучат от неговия рейтинг в прилив на внезапна обич. Включително и Слави Трифонов, който недвусмислено намекна подкрепата си за Радев преди дни. Всеки се е залепил със сламката си до президентското тяло и смуче ли, смуче рейтинг, надувайки като балон крехката си снага, за да се докопа до заветните 4% и да прескочи бариерата, която ще позволи на политическите джуджета да се превърнат я в златен пръст, я в безценна патерица на разлагащото се и атрофирало туловище на непобедимия ГЕРБ. Този балон обаче ще се спука шумно и бързо, защото във всички възможни конфигурации безизходицата и политическата криза след 4 април са неизбежни.

Корнелия Нинова достойно се дистанцира от тоя цирк.

Според последното проучване на Медиана, проведено между 16 и 23 март, разликата между ГЕРБ и БСП е 150 хил. гласа. С днешна дата ГЕРБ събира 27%, а БСП – 23%. В същото време около 350 хил. души все още не са решили дали да гласуват. Тоест 150 хил. от тези 350 хил. могат да решат изхода от борбата срещу доживотния комфорт на Борисов и изхвърлянето му от властта веднъж завинаги.

Ако разгледате хубаво графиката, ще се убедите, че няма никакъв друг шанс Борисов-4 да не се случи. Представете си утрото на 5 април – как се събуждаме с още повече от същото. ГЕРБ, ВМРО, НФСБ, ВОЛЯ и още някоя патеричка или бастунче при нужда – а кандидатите за тази роля ще са в пълна бойна готовност, бъдете сигурни. Както беше във всички предишни парламентарни и властови конфигурации. Тези, които сега крещят срещу Кръстника, на 5 април ще се редят на опашка да му целуват ръката. Както вече го правиха не веднъж, въпреки късата памет на българско народонаселение.

Аз се питам – не ви ли се повръща от мисълта да видите на 5 април същите хрантутници, подредени и ухилени доволно за снимка?! Не ви ли отвращава мисълта да гледате по телевизора същите полуграмотни и нагли типове, кълнящи се да служат на народа – този народ, който се избива на касите в хипермаркетите за разни безумни промоции на стоки, без да му пука от никакъв Ковид и в името на няколко спестени левчета, но няма да изгуби един час от историческото си безвремие, за да отиде и да гласува против поредното политическото извращение и извращаването на нацията?!

Единствената битка с възможност за ефективен политически обрат в момента е между ГЕРБ и БСП и ако това все още ви звучи като пропаганда, моля погледнете отново графиката по-горе или графиката на която и да е друга социологическа агенция. Да, явно наистина копаем дъното, щом дори умерено консервативни и класически десни хора като мен не виждат абсолютно никаква адекватна алтернатива на своите убеждения и ценности, и за беда нещо много повече – нагло наричащите себе си „десни“ партии на нарцистичния градски хайлайф са най-върлите проводници на извратеното световно „ляво“, което предаде класическите си ценности за социална справедливост и социални политики, като ги подмени с борба за правата на сексуални и расови малцинства и всякакви други малцинства, взимащи застрашителна мощ над традиционното мнозинство. Наричащите себе си „десни“ в България са най-отявлените бесни прогресисти и ултра-либерали, които са готови да продадат буквално и майчиното си мляко, превръщайки с лека ръка собствените си майки в Родител-1. Патриотите да ги коментирам ли въобще? 4 години ядоха с ГЕРБ до пръсване. Партията на Слави Трифонов за мислещите хора е тотален потрес. Борисов на квадрат. Повелителят на чалгата – политик, при това с власт?!

Очевиден факт е, че БСП на Корнелия Нинова в момента е единствената класическа партия, която избра да отстоява нормалното политическо говорене и достиженията на класическото (а не на модерното!) световно „ляво“, заедно с културно-цивилизационните ценности на изгубеното в глобалната неолиберална лудост, побесняло „дясно“.

Наскоро мой приятел написа коментар под мой пост във Фейсбук: „И да си пишем, и да си публикуваме все тая. След 4 април ни очаква още по-голямо отчаяние и безнадеждност. След като и онези снимки и записи не можаха да разбият твърдия му електорат, какво да говорим. Няма спасение, Хриси.“

Ами не, приятелю. Спасението е в самите нас. Намира се на няколкостотин метра от дома на всеки един от нас до най-близкото училище, където е нашата секция за гласуване. Някой друг се радва на твоите мисли – че всичко е ясно и предопределено и че изход няма. Има. Въпреки абсурда, в който живеем, сами можем да сътворим точно след 10 дни истинската Блага вест за всички нормални хора. Да катурнем тоя хитър тарикат, мислещ себе си за доживотен владетел на опростаченото население, и да завъртим колелото към нов политически цикъл.

Защото нищо добро не може да се случи преди падането на партията-държава.

Всичко друго е след.

Достатъчно е ти и още 149 999 българи просто да повярвате в това.

    Aвтор: Христина Христова

    Източник: memoriabg.com

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.