Унгария на Орбан затяга законите срещу ЛГБТ общността

Унгария на Орбан затяга законите срещу ЛГБТ общността
16-12-2020г.
15
Гост-автор

"Това е мрачен ден за ЛГБТ (лесбийки, гей, бисексуални, транссексуални) и мрачен ден за човешките права." В декларация Дейвид Виг, директор на неправителствената организация "Амнести интернешънъл" в страната, реагира на новата унгарска офанзива срещу ЛГБТ общността чрез законодателен пакет, който вписва пола в Конституцията и забранява осиновяването на деца от еднополови двойки. Във вторник сдружението „Трансджендърна Европа“ призова председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да се сезира по въпроса, съобщава BFMTV.

Унгарският парламент прие на 15 декември пакет от текстове, които затягат законодателството, под влиянието на премиера Виктор Орбан, редовно обвиняван в пренебрегване на европейските ценности.

„Майката е жена, бащата е мъж“, постановява една от поправките, одобрена с огромната подкрепа на депутатите от мнозинството.

Окончателният текст определя пола като уникален пол по рождение и добавя: „Образованието се предоставя в съответствие с ценностите, основани на конституционната идентичност и християнската култура“ на страната.

Правителството аргументира тази поправка с необходимостта да се "защити детето срещу възможна идеологическа или биологична намеса" на съвременния западен свят.

Унгарският парламент прие също така закон, който разрешава само на семейни двойки да осиновяват деца, което на практика изключва хомосексуалистите, които нямат право да се женят в Унгария.

Преди идването на власт на Виктор Орбан през 2010 г., Унгария беше една от най-прогресивните страни в посткомунистическа Европа: хомосексуалността в страната беше декриминализирана в началото на 60-те години, а гражданският съюз между съпрузи от един пол бе признат през 1996 г. Но министър-председателят постепенно промени ситуацията на основата на защита на традиционните "християнски ценности". След идването си на власт той промени Конституцията, за да бъде включена клауза, определяща „институцията на брака като съюз между мъж и жена“, отбелязва BFMTV.

Натискът се засили през 2018 г., когато той обеща нова "културна ера“. След това Унгария, член на Европейския съюз от 2004 г., оттегли официалната акредитация за джендър изследванията, интердисциплинарна област на изследване на социалните отношения между половете. След това, през май 2020 г., Будапеща забрани регистрацията на смяната на пола в гражданското състояние, въпреки многобройните международни протести.

"В този кръстоносен поход срещу ЛГБТ Виктор Орбан наскоро беше отслабен от случая "Йозеф Сайер". Този близък приятел, дългогодишен евродепутат, беше изненадан в края на ноември по време на гей оргия, предизвиквайки възмущението на опозицията и независимата преса срещу лицемерието на унгарската власт", пише още авторът Юго Септие от BFMTV.

Източник: glasove.com

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.