„Умни пистолети“ навлизат на пазара в САЩ

„Умни пистолети“ навлизат на пазара в САЩ
18-01-2022г.
61

Свързани с електронно устройство пистолети, които могат да се ползват само от предварително идентифицирали се лица, може да бъдат пуснати тази година на пазара в САЩ, където законодателите са в безизходица относно регулацията на огнестрелните оръжия.

Изгодата от вграждане на електронни чипове в някои оръжия и тяхната надеждност се обсъждат от години. Целта би била да се попречи на деца, престъпници и хора, склонни към самоубийство, да натиснат спусъка.

Но на този етап няма никакви доказателства, че привържениците на въоръжената самоотбрана са готови да ги приемат, нито че тези пистолети, наречени „умни“, ще работят толкова добре, колкото се обещава.

„Нямам кристална топка, за да зная дали това ще бъде по-скоро положително, по-скоро отрицателно или в крайна сметка ще е същият провал като други такива оръжия в миналото“, отбелязва Адам Скагс, юридически съветник в „Гифърдс“ – асоциация за регулиране на огнестрелните оръжия.

Компанията „СмартГънз“ е прибегнала до чипове с RFID (радиочестотна идентификация), като тези, които се използват например в излъчващите баджове за електронно плащане на пътни такси. Потребителят трябва да носи специален, свързан с оръжието пръстен, за да може да стреля.

Том Холанд, който е неин ръководител, има предвид полицаите, които се страхуват задържано лице да не насочи оръжието си срещу тях, или родители, които се притесняват да не би децата им да намерят пистолета им.

„Хората, които искат „по-сигурно“ оръжие, могат да направят избор, ако смятат, че имат нужда от смъртоносна защита в дома си“, обяснява той. Продуктите му вече са тествани от полицейски поделения в страната и той се надява да ги пусне на пазара през пролетта.

Дигитален отпечатък

Около 40 процента от пълнолетните американци живеят в домакинство, където има огнестрелно оръжие, изчислява фирмата „Пю рисърч сентър“ (Pew Research Center).

През 2020 г. са били продадени близо 23 милиона оръжия – което е рекорден брой според „Смол армс аналитикс енд форкастинг“ (Small Arms Analytics & Forecasting), която предвижда, че през 2021 г. те ще са 20 милиона.

Пандемията и протестите срещу расовата дискриминация допринесоха за голямо увеличение на убийствата през 2020 г., макар че равнището остава по-ниско от върховите стойности през 90-те години.
А американските трагедии в училища и на обществени места редовно са водещи заглавия в медиите, но повече от половината от 40-те хиляди смъртни случаи годишно, причинени от огнестрелно оръжие, са самоубийства.

Джинджър Чандлър, съоснователката на производителя „ЛоудСтар уъркс“ (LodeStar Works) вижда в системите за самоидентификация физическа, но и психологическа бариера пред инциденти.

„В момент на стрес упълномощеното лице ще грабне оръжието, но ще има и допълнителна стъпка“, отбелязва тя. „Може би това ще му даде време да се запита „искам ли наистина да го направя?“.

Нейната компания смята през 2023 г. да пусне на пазара 9-милиметров пистолет, който може да бъде активиран чрез мобилно приложение, директно с таен код или дори чрез биометрично разпознаване на пръстов отпечатък.

„По-умни“, но все пак смъртоносни

Компаниите вероятно няма да могат да разчитат на законодателите да одобрят техните нови устройства. Темата разделя избирателите до такава степен, че не допуска никаква промяна на законите.

През 2000 г. американският производител „Смит енд Уесън“ и правителството на Бил Клинтън се споразумяха свързаните с електронно устройство пистолети да станат част от реформите, предвидени за намаляване на насилието, но проектът не издържа съпротивата на мощното оръжейно лоби.

По същия начин през 2002 г. закон в щата Ню Джърси, който щеше да забрани пистолетите без механизъм за самоидентификация, предизвика възмущение. Той така и не беше приложен, защото технологията не била готова.

Този закон най-накрая беше преработен през 2019 г. в елементарно задължение за щатските оръжейни магазини да продават тази оръжия от ново поколение, когато те бъдат пуснати на пазара.

Епизодът в провала на германския производител „Арматикс“ (Armatix) също не помогна на тази технология: през 2017 г. хакер преодоля с магнити тяхната система за идентификация.

А и привържениците на регулирането на огнестрелните оръжия не са единодушни по отношение на тази идея.

Независимо дали са свързани с устройство за идентификация, или не, тези оръжия остават смъртоносни. И „малцина собственици в риск или семейства ще си купят тези по-скъпи от останалите пистолети. Те ще се харесат особено на тези, които вече са загрижени за сигурността“, подчертава Даниъл Уебстър, изследовател, специалист по темата в университета „Джонс Хопкинс“.

Гарет Глейзър, съосновател на „ЛоудСтар“, не иска да се се намесва в политически дебати: „предпочитаме правителството да не се намесва и да остави потребителя да избира“.

      Автор: Джошуа Мелвин, Франс Прес

     Източник: e-vestnik

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.