Удуши го Киро!

Удуши го Киро!
31-03-2022г.
151
Емил Йотовски
Живеем във виц. Нека ви го припомня: „Мравките обявили война на слона. Докато слонът си пасял една мравка, очевидно най-храбрата, с покатерила на главата му. Щом я видели всички останали мравки въодушевени завикали в: „Удуши го Киро! Удуши го Киро!“.
Вицът свършва тук и не разкрива подробности от титаничната схватка на Киро със слонът. Реалността, обаче няма свойството да свършва със спонтанен смях и отворен финал.
Слонът е раздразнен. Мравките са насъскани да го душат. Оня, който насъсква мравките седи в храстите и дава ясни признаци че със слонове не му се занимава. Той е свикнал да тъпче мравки по демократичен начин. Колко е демократичен само той си знае. Понякога и мравките се досещат, но те са с бързооборотен живот и това няма значение.
Въпросът е ние, ако приемем че сме мравки, какво правим след като обявим война на слона? Аз се надявам да не ни забележи, да продължи да пасе спокойно и войната да си остане само в нашите мравешки чутури. Но ако вземе, че се обиди (защото по-далече няма да го докараме) току виж е седнал на мравуняка ни просто така – да покаже отношение.
А сега да оставим слона и да се върнем в нашата си мравешка война и да помислим какво правим:
Налагаме санкции на слона. Браво на нас. Няма да му вкарваме евтините суровини защото ние и без това си имаме по-евтини… Оп. Нямаме! Значи ще намерим друг източник, ако не по-евтин то поне на същите цени… Оп, няма!
Ще спрем туристите да не посещават бенотонорието ни. Жестока тарикатска санкция. Гърция и Турция трябва да изпратят специален благодарствен подарък на нашето премъдро правителство.
Затваряме си небето над мравуняка. Слонът прави същото. В резултат една седма от въздушното пространство на земята е забранено за нас.
Мравешките медии повтарят едни и същи тъпотии до саморазпад. Дори се цитират една друга, а като изпаднат в телешки възторг се самоцитират. Голяма част от хората престават да гледат телевизии и да следят официозите. Нищо. Важно е мравешката ни линия на масово малоумие да се спазва.
В крайна сметка Оня в храстите, дето всички знаем кой е, ама не трябва да се казва името му (по демократични причини) ни ръчка да си даваме смешните мравешки самолети да се бият против слона. Ние хем нямаме такива хем ги даваме. Толкова услужливи сме, значи. А когато един друг мравуняк предложи не той да си дава самолетите за слонската война а ги предостави на Оня в храстите. Оня, както си беше в храстите се насра.
Стига с езоповия език, че взе и на мен да ми накъртва.
Мислете! Или ако предпочитате скандирайте: „Удуши го Киро!“ Не е все тая.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.