Учени от големия адронен колайдер се надяват да установят контакт с паралелна вселена до дни

Учени от големия адронен колайдер се надяват да установят контакт с паралелна вселена до дни
22-10-2020г.
40
Лентата

Зашеметяващо сложният LHC „атом разбивач“ в центъра на ЦЕРН в Женева, Швейцария, ще бъде изстрелян до най-високите си енергийни нива някога в опит да открие или дори да създаде миниатюрни черни дупки.

Ако успее, ще бъде разкрита напълно нова вселена - пренаписване не само на книгите по физика, но и на философията.

Възможно е дори гравитацията от нашата собствена вселена да „изтече“ в тази паралелна вселена, казват учени от LHC.

Експериментът със сигурност ще разпали критиците на алармата на LHC, много от които първоначално предупредиха, че сблъсъкът с високоенергийни частици ще обозначи края на нашата Вселена със създаването на собствена черна дупка.

Но засега Женева остава непокътната и удобна извън хоризонта на събитията.

Всъщност LHC постигна невероятен успех. Първите учени доказаха съществуването на Хигс бозона, „Божия частица“ - ключов градивен елемент на Вселената - и на пръв поглед е на път да забие „тъмната материя“ - досега неоткриваема теоретична възможност, която сега се смята, че създава по-голямата част от материята във Вселената.

Но експериментът през следващата седмица се смята за game changer.

Мир Файзал, един от тричленния екип физици, стоящи зад експеримента, казва: „Точно както много паралелни листове хартия, които са двуизмерни обекти [широчина и дължина], могат да съществуват в трето измерение [височина], паралелни вселени съществуват и в по-високи измерения.

„Предвиждаме, че гравитацията може да изтече в допълнителни измерения и ако се случи, тогава в LHC могат да се получат миниатюрни черни дупки.

"Обикновено, когато хората мислят за мултивселената, те мислят за интерпретацията на много светове на квантовата механика, където всяка възможност е актуална.

„Това не може да бъде проверено, така че това е философия, а не наука.

„Не това имаме предвид под паралелни вселени. Имаме предвид истински вселени в допълнителни измерения.

„Тъй като гравитацията може да изтече от нашата Вселена в допълнителните измерения, такъв модел може да бъде тестван чрез откриване на мини черни дупки в LHC.

„Изчислихме енергията, при която очакваме да открием тези мини черни дупки в „дъгата на гравитацията“ [нова научна теория].

"Ако открием мини черни дупки при тази енергия, тогава ще знаем, че както дъгата на гравитацията, така и допълнителните размери са правилни."

Когато LHC се изгори, енергията се измерва в Tera електрон волта - TeV е 1 000 000 000 000 или един трилион електрон волта

Досега LHC е търсил мини черни дупки при енергийни нива под 5,3 TeV.

Но последното проучване казва, че това е твърде ниско.

Вместо това моделът прогнозира, че черните дупки могат да се образуват при енергийни нива от поне 9,5 TeV в шест измерения и 11,9 TeV в 10 измерения.

Източник: Express

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.