Учени от БАН ще теглят кредит, за да върнат дарение на Пеевски

Учени от БАН ще теглят кредит, за да върнат дарение на Пеевски
18-08-2020г.
4
Гост-автор

EURACTIV BULGARIA

Общо 252 учени от Българската академия на науките настояват за оставката на правителството и главния прокурор. Това съобщиха във вторник организатори на протестната подписка в академията.
Част от протестиращите учени създават организация, за да върнат значително дарение на депутата от ДПС Делян Пеевски, направено в полза на Института по микробиология по-рано тази година.

Заможният депутат декларира приходи от 21 милиона лева през последната година и бе най-активният дарител по време на извънредното положение. Той дари стотици хиляди на различни болници, но даде и близо 50 000 лева в полза на Института по микробиология към БАН, за да се помогне разработването на българския прототип на ваксина срещу новия вирус.

“Този човек (Пеевски), който на два пъти скандализира обществото на органично, на клетъчно, на митохондриално и цитоплазмено ниво. Ние приехме от тази корпулентна и одиозна фигура пари. Аз се обявявам “против” това решение каза Георги Латев, който е главен асистент в Института по астрономия.

През миналата седмица протестната подписка на учените от БАН беше подкрепена от малко над 170 души. Броят им се е увеличил значително за няколко дни.

Латев допълни, че ако БАН не върне парите, протестиращите учени ще изтеглят потребителски кредит, с който “да върнем тази сума и да изтрием това петно от БАН“. Латев подозира, че влиятелният депутат от ДПС стои зад усилието на ГЕРБ да свиква Велико Народно събрание, за да приема нова конституция.

“Каква нова конституция тръгнаха да правят сега? И същият човек ли ще я прави? Той може утре със същия мерак да иска да пренапише Новия завет и вероятно ще събере мнозинство и за това”, каза астрономът.

Той допълни, че гражданите са допуснали “хора, произлизащи от силовите групировки да превземат държавата”. “Управляващите се опитват да направят първа копка на онова, което се нарича черна дупка. Тази черна дупка обаче ще засмуче първо тях и те ще изтекат в канализацията на историята“, каза още Латев.

Според него учените не могат повече да спазват академичния тон, защото за колата, която лети към пропастта не важи Закона за движение по пътищата, а законът за гравитацията.

“И една джипка вече дълго време лети надолу. Тази джипка трябва най-после да катастрофира“, допълни Латев.

Инициатор на подписката в БАН за оставката на правителството и главния прокурор е проф. Лъчезар Аврамов. Той уточни, че всеки учен се е подписал и стои с името си като гражданин. Институцията не е ангажирана. Проф. Аврамов е бивш председател на Института по електроника на БАН, създател на лаборатория “Биофотоника” и на Националния център по биомедицинска фотоника.

“Този тип управление разгражда държавата – разгражда я политически, разгражда я икономически, разгражда я научно, разгражда я културно. И повече така не може да се продължава“, отбеляза Аврамов.

Той обясни, че България вече е от семейството на напредналите държави към Третия свят.

“Това се дължи най-вече на управлението на това нещо, което се нарича партия ГЕРБ. Нещо, което не е партия, а е клиентелистка групировка, обхванала като раков тумор всичките обществени структури“, допълни протестиращият учен. аСпоред него управляващите не подават оставка, защото ако се стигне до избори, които не са организирани от тях, резултатите няма да бъдат тези от предходните избори.

Източник: euractiv.bg

 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.