Участието на България в този конфликт е грубо посегателство върху нашите национални интереси и нашата национална сигурност.

Участието на България в този конфликт е грубо посегателство върху нашите национални интереси и нашата национална сигурност.
10-10-2022г.
0
Румен Петков

В края на февруари излязохме с декларация, че е необходимо незабавно да бъдат преустановени военните действия между Русия и Украйна и да се намери димоломатическо решение на въпроса. Участието на България в този конфликт е грубо посегателство върху нашите национални интереси и нашата национална сигурност. Изпуснахме възможността да бъдем медиатор, но сега не бива да допускаме прякото участие на България, чрез въоръжаване на Украйна, или чрез вземане на страна и подкрепа за някоя от страните в конфликта. 
Резултатите се виждат от всички. Взривът на моста на Крим сигурно ще има ответна реакция и тя ще бъде също насочена срещу човешки животи. Твърдението, че камионът бомба е тръгнал от България трябва да получи своя ясен отговор, в това число - с участие на българските специални служби. През 2007 година съм подписал договор за сътрудничество и информационен обмен с директора на ФСБ ген. Николай Патрушев. Този договор, след изваждането на НСС и структурирането на ДАНС, по естествен път отиде в Агенцията за национална сигурност. И просто днес, на базата на този договор, трябва да се гарантира информационният обмен и да бъде защитено името на България. 
Трябва да разберем, че българският национален интерес е над всичко, успоредно с членството ни в ЕС и НАТО. Но интересът трябва да ни води във вземането на главните решения, иначе ще станем част от конфликт, на който Русия и Украйна някога ще сложат край, но ние ще продължим да страдаме десетилетия напред.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.