Тунелът „Лаердал“ – най-дългият пътен тунел в света

Тунелът „Лаердал“ – най-дългият пътен тунел в света
12-12-2020г.
79
Гост-автор
Тунелът „Лаердал“ се намира в Норвегия, в планинската област Filefjell, на Европейски път Е-16, свързващ Осло и втория по големина град в страната Берген. Неговото проектиране и изграждане е истински инженерен подвиг. Прецизното пробиване е осъществено чрез навигационни спътници, изкопани са потресаващите 2,5 милиона кубически метра скала. Тунелът има собствена пречиствателна станция, гарантираща превъзходното качество на въздуха.
През 1975 г. парламентът на Норвегия взема решение за построяването на тунела, което бива потвърдено през 1992 г. Той е изграден само за 5 години, в периода 1995 г. – 2000 г., и струва около 131 милиона щатски долара. Открит е от краля на Норвегия през месец ноември 2000 г.
Едно от най-големите предизвикателства пред инженерите е било как да се запази концентрацията на шофьорите и да не се допускат ПТП през еднообразното, около 20-минутно шофиране. За да се прекъсне монотонността, биват включени леки криви линии по трасето, на всеки 6 километра всяка секция завършва със специална зала, приличаща на пещера. „Пещерите“ предоставят “освежаваща” гледка и позволяват на шофьорите да починат за кратко. Специално внимание е отделено на светлините в тунела: основната светлина е бяла, в „пещерите“ е синя и жълта, като жълтата създава представа за изгрев.
Тунелът „Лаердал“ е уникален и със своите системи за сигурност. Той не разполага с аварийни изходи, но в случай на пожар или злополука е снабден със спешни “SOS”телефони, разположени на всеки 250 метра, които могат да свържат пътуващите с полицията, пожарната и болниците. Пожарогасителите са поставени през 125 метра. Всеки път, когато спешният телефон или кой да е пожарогасител бива вдигнат, се задействат електронни знаци с надпис на норвежки и английски „Тунелът е затворен, обърнете и напуснете!“. Съществуват 15 зони за обръщане посоката на движение, проектирани както за леки коли, така и за автобуси и камиони. В тунела има GSM сигнал, камери за скорост, преброителни камери и камери за сигурност, предаващи картина в Лаердал и Берген.
 
 
 
 
 
 
Автор: Десислава Бончева
 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.