Цензурата на Байдън: 37 хил. журналисти са загубили работата си или преминали на по-ниска заплата в САЩ

Цензурата на Байдън: 37 хил. журналисти са загубили работата си или преминали на по-ниска заплата в САЩ
22-11-2021г.
42
Американските либерали нарекоха 2020-а „година на криза за добрата журналистика“. Уволненията на журналисти достигнаха рекордно ниво, увеличавайки се почти с 200% в сравнение с предходната година. По данни на "Ню Йорк Таймс", през 2020 г. 37 хил. журналисти са загубили работата си или са преминали на по-ниска заплата. Най-много от всички пострада индустрията на либералната американска преса, в това число и "Ню Йорк Таймс". Сега това издание уверява, че американските медии страдат от пандемията.
Цензурата на Байдън: 37 хил. журналисти са загубили работата си или преминали на по-ниска заплата в САЩ

Джо Байдън със съпругата си Джил и дъщеря им Ашли Байдън

В ранното утро на 6 ноември агенти на ФБР нахлуват за обиск в офиса на Джеймс О‘Кийфи, основателят на косервативната група на разследващите журналисти Project Veritas. Федералните си изяснявали по какъв начин независимите журналисти са получили дневника на дъщерята на президента на САЩ Ашли Байдън. Дневникът на Ашли, която дълго време е страдала от наркотична зависимост, е публикуван отдавна, в него са описани романтичните ѝ увлечения, страданията от нейния разпадащ се брак, има и редица, да кажем, съмнителни, епизоди, които касаят самия Джо Байдън.
 Джеймс О‘Кийфи твърди, че журналистите от Project Veritas са получили дневника на Ашли Байдън напълно легално, от самата нея, съобщава "Ню Йорк Таймс", но в Министерство на правосъдието на САЩ смятат друго и започват разследване за кражба на дневника срещу журналистите, разобличавали неведнъж неблаговидни действия на Хилари Клинтън.

Дневникът на Ашли Байдън беше публикуван през есента на 2020 г., преди президентските избори. Година по-късно американските правоохранители са осенени от „внезапно прозрение“ и предприемат обиски на журналисти, които някога са получили дневника на Ашли, а след това доброволно са го предали на ФБР.

Целта на закъснялото разследване е очевидна – да се компрометира популярния източник. Производството по делото за кражба на дневника бързо е прекратено, но агентите на ФБР, претърсили офиса на Project Veritas, предават лични данни на журналистите и данни от техните компютри на в. "Ню Йорк Таймс".

Флагманът на либералната преса, с който сега се съдят от Project Veritas, веднага публикува снесените от федералните сведения за вътрешната кухня на разследващите журналисти, включително тяхна кореспонденция с юристи, която, съгласно американските закони, не подлежи на разгласяване.

Скандалът се оказва толкова резонансен, че Федералният съд на САЩ разпорежда на Министерство на Правосъдието да прекрати предаването на лични данни на сътрудниците на Project Veritas в пресата.

 

Натискът на Байдъновата администрация над медиите ще продължава и даже ще нараства, но това няма да спре падането на популярността на либералните медии. Сред антилидерите при рейтинговите загуби се озова и телевизионният канал CNN, чиято обща дневна аудитория в момента наброява 480 хил. души, което е със 76% по-малко, отколкото през януари. През октомври нито една програма на CNN не е набирала повече от милион зрители. „Това представлява исторически минимум за така наречения бранд, ползващ се с най-голямо доверие в новините“, иронизира Фокс Нюз.

Президентът Байдън се опита да спаси потъващия медиен съюзник, като хвърли на CNN „спасителен пояс“ под формата на лично участие в директен ефир в телевизионния канал. Но от това начинание не произлезе нищо, защото американците предпочетоха да гледат поддържащия републиканците канал "Фокс Нюз".

Причините за провала на тази пропагандна акция, както и на другите програми на либералните медии, са в мълчанието по горещите теми на деня – скандалното оттегляне на САЩ от Афганистан, растящата инфлация и стоков дефицит, опитите на властите във Вирджиния да прикрият изнасилвания в училищата в областта Лоудън, преследването на протестиращи против преподаването на „расовата критическа теория“ в училищата и така нататък.

В CNN решиха да прекроят информационния поток, поставиха акцент върху „ваксинацията на всеки американец и удържане на пандемията от коронавирус“ и... се провалиха. Най-популярното предаване на CNN, водено от Крис Куомо, по-малък брат на ексгубернатора на Ню Йорк, се намира едва на 30-то място в общия рейтинг на кабелните телевизии. Предаването на Куомо се гледа от около 740 хил. американци, а в същото време предаването на Тъкър Карлсън има повече от 3 млн. зрители.

 

 

Популярността на Карлсън пък се вдигна, след като Агенцията за национална сигурност (АНС) организира незаконното му следене. Както и в случая с нахлуването на федералните в офиса на Project Veritas, АНС предаде информация от личната кореспонденция на Карлсън на журналисти от свързания с Демократическата партия портал Axios, където веднага се появи статия за това, че Карлсън е искал да организира интервю с Владимир Путин. Тази акция предизвика възмущение дори сред сътрудници на АНС, един от които позвънил на Карлсън и споделил с него информация за личната му кореспонденция, до която АНС е получила достъп. Предаването, в което най-популярният телевизионен водещ в Америка разказа как „администрацията на Байдън го следи“, набра 3 милиона гледания.

Тъкър Карлсън разказа също, че по думите на неговия информатор от АНС, ръководството на това разузнавателно ведомство смята, че изтичането на информация за намеренията на Карлсън да вземе интервю от президента на Русия може да навреди на репутацията на телевизионния водещ в очите на американците. Друг „компромат“ в дейността и личния живот на Карлсън не е бил намерен. В резултат, популярността на тв-водещия само нарасна, а генералният инспектор на АНС Робърт Сторч беше принуден да започне „разследване за установяване на незаконно следене на Тъкър Карлсън.

Преследвайки журналисти само заради намерението им да вземат интервю от чуждестранен лидер, американските медии си затварят очите за прегрешенията на други. Споменатият Крис Куомо се оказа в центъра на скандали, разкриващи кухнята на либералните медии. Позиционирайки се като „независим журналист“, той участва активно в пиар-кампанията в защита на своя брат, кмета на Ню Йорк, обвинен за смъртта на възрастни жители на града и в сексуални домогвания. А в разгара на „пандемията“ се е ползвал с преференциални медицински услуги, предназначени за тесен кръг VIP-персони.

Във връзка с падащите рейтинги и мрачните перспективи пред CNN, ръководството на медиахолдинга Warner Media, който е собственик на телевизионния канал, взе решение да изключи от мрежата непопулярните програми и да се съсредоточи върху новинарските предавания, признавайки по този начин загубата си в конкуренцията с "Фокс Нюз".

В CNN се очакват масови уволнения, които вече се случиха в други медии, проповядващи „новата нормалност“. В Huffington Post една трета от сътрудниците са уволнени, а в цифровата медийна компания Buzzfeed на улицата са изхвърлени две трети от журналистите.

Случаят с Huffington Post е симптоматичен. Още през есента на 2020-а това издание беше смятано за потенциален лидер сред американските либерални медии и купуването му от Buzzfeed беше на стойност няколко милиона долара. А сега, на фона на загуби в размер на 20 млн. долара, собствениците на холдинга тръгват по пътя на масовите уволнения.

Американските либерали нарекоха 2020-а „година на криза за добрата журналистика“. Уволненията на журналисти достигнаха рекордно ниво, увеличавайки се почти с 200% в сравнение с предходната година. По данни на "Ню Йорк Таймс", през 2020 г. 37 хил. журналисти са загубили работата си или са преминали на по-ниска заплата. Най-много от всички пострада индустрията на либералната американска преса, в това число и Ню Йорк Таймс. Сега това издание уверява, че американските медии страдат от пандемията.

Източник: GLASOVE

Автор: Владимир Прохватилов, fondsk.ru

Източник: fondsk.ru

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.