Тройка по милост. Толкова можем да пишем на правителството за мерките

Тройка по милост. Толкова можем да пишем на правителството за мерките
29-11-2020г.
22
Гост-автор

Мерките са неадекватни. В повечето страни не само правителствата, а и всички политически сили постигнаха пълен консенсус срещу външния враг. Разнобоят при нас е напълно карикатурен. Можем да пишем тройка по милост на правителството за взетите мерки заради закъснението и туткането.

Това заяви в ефира на БНР икономистът проф. Боян Дуранкев.

Той бе категоричен - страната ни вече е част от страните на Запада, които са реагирали спрямо ситуацията с прекалено дълго колебание.

“Има страни, които имат правото да печатат неограничен тираж пари, те си позволяват да разхвърлят благодат от хеликоптерите, докато страни с ограничени правомощия - по-слабо развитите като нас, няма как да не преминат към диетичен режим, при който трябва да се подпомагат най-засегнатите слоеве от населението плюс онези сектори от икономиката, които ще ги убиеш, ако не ги подпомогнеш на момента. Трябва витаминозно лечение на икономиката”, смята още проф. Дуранкев.

“Нещо тревожно в момента е, че исканията от бизнеса са по линия пропуснати ползи, а не по линия на обективно необходими разходи... Проблемът е, че икономиката ни не е българска и зависи от другите икономики. Нас ни третират като страна с лесна работна ръка... Когато става дума за икономика, в действие влиза болшевизмът“.

Според него бюджетът за следващата година е „прекалено оптимистично съставен с хубав икономически растеж, с възможност за повече европари и заеми“.

“През 2023 година ще имаме дълг около 16 млрд. долара, при Тодор Живков беше 10,5 млрд. долара. Но ако тогава сме били 9 милиона души, от които 7 милиона са се трудели, сега сме под 7 милиона, от които се трудят 2,5 милиона. Бъдещето на нашите деца и внуци е ипотекирано... Гледайки към бъдещето, няма спасение освен промяна на данъчната политика, цялата фискална политика, преизчисляване на заплати“.

Източник: ФрогНюз

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.