Три минути: Почти всички пари са отивали в няколко фирми. “Турски поток” носи дългове

Три минути: Почти всички пари са отивали в няколко фирми. “Турски поток” носи дългове
28-05-2021г.
16
Гост-автор

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Уволненията продължават
  • Русия и Турция подкрепят Беларус
  • Колите на Тодор Живков

Служебното правителство продължава с кадровите промени. Икономическият министър уволни двама от надзора на Българската банка за развитие. Над 90% от парите са отишли само в 20 фирми. “Пълно безобразие”, каза Кирил Петков, който днес е поканил най-големите кредитополучатели.

Държавните енергийни фирми са докарани до “дългова спирала”, съобщи новият министър на енергетиката Андрей Живков. Той даде пример, че построяването на българския участък на “Турски поток” е причина за рязкото задлъжняване на “Булгартрансгаз”.

Ръководството на Агенция “Пътна инфраструктура” също беше уволнено. Досега начело беше Георги Терзийски. Може и да сте забравили, че преди малко повече от година бившият премиер Борисов го беше пратил да крещи три пъти по площадите, че няма да има винетки.

ГЕРБ и ДПС си разделят значителна част от подадените гласове в рискови секции, показва анализ на Антикорупционния фонд за контролирания и купения вот. ЦИК регистрира 18 партии и 9 коалиции за новите избори.

Войната за службите

Президентът Румен Радев обясни защо е подписал указа за смяна на шефа на ДАНС - заради “затварянето на очите за огромни нарушения и корупционни скандали”, както и защото “години наред чужди шпиони действат из България”.

Държавната комисия за сигурността на информацията потвърди, че преди 2 години е отнела достъпа до секретни тайни на Бойко Рашков, който сега е служебен вътрешен министър. Колегите в Дневник сглобяват картината.

Все още нямаме отговор на въпроса подслушвани ли са политици от опозицията или не. Борис Митов събира на едно място въпросите и отговорите по тази история. Прочетете го, ако искате да се ориентирате.

Споделете мнението си с нас на [email protected]. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Лукашенко при Путин

Днес президентът на Беларус Александър Лукашенко е на гости на руския си колега Владимир Путин. Русия спря да пуска европейски самолети, които заобикалят беларуското въздушно пространство.

Агенция Ройтерс разкрива, че Турция е настоявала за по-мека позиция на НАТО по повод принудителното приземяване на самолета на Ryanair от Беларус в неделя.

Имало ли е подобни инциденти и преди? Татяна Ваксберг описва три случая, които на пръв поглед приличат на това, което направи Беларус, но има и сериозни разлики.

Случвало се е и журналисти да попадат в ареста в Беларус. Преди 10 години българският журналист Димитър Кенаров отива да пише за трактори, а се оказва зад решетките. Дамяна Велева разказва неговата история.

Накратко по света и у нас

Френският президент Еманюел Макрон "призна отговорностите" на страната си за геноцида в Руанда през 1994 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да притисне Китай и възложи на разузнаването да разследва произхода на COVID-19.

Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ даде разрешение за спешна употреба на препарат за лечение на COVID-19.

От Румъния ще се влиза в България вече без PCR тест, а всички издадени досега сертификати за ваксинация ще бъдат преиздадени.

     Автор: Иван Бедров

     Източник: Svodnaevropa

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.