Тъпо, по-тъпо, „дайте доказателства“

Тъпо, по-тъпо, „дайте доказателства“
10-02-2022г.
39
Гост-автор
Премиерът да даде доказателства, а не да носи изрезки от вестници и данни от Гугъл, - ехидничат ибрикичийте на борисовата диктатура. (Изрезки всъщност може да има само от в-к „Сега“, останалите знаете на кого целуват… ръка…) Цацаров иска правосъдният министър Йорданова и тя да му носи сигнали с доказателства. Получи заслужен отговор, че не му е куриер.
Неправителствени организации и медии отдавна публикуват раследвания и подават сигнали за корупция. Същото правят и физически лица, фирми и неколцина политици. Резултатът е, че са привиквани и разпитвани като престъпници, след което прокуратурата обявява, че няма данни за нарушения или престъпления и всичко приключва. Такива са случаите „ЦУМгейт“, „Апартаментгейт“, по фалита на КТБ и последвалото разграбване на активите на банката, за кражби чрез обществени поръчки, имотното състояние на жената, с която живее главният прокурор Гешев и съдружието й с човек, който има общ бизнес с главния свидетел срещу кметиците на „Младост“ и т.н.

Особено бие на очи скандалното разследване на АКФ „Осемте джуджета“, в което ярко „светят“ висши магистрати в орташки отношения с бившия шеф на Столичното следствие Петьо Петров – Петьо Еврото. Доказателства колкото искате, но Гешев не отронва и дума.

По грандиозният скандал с чекмеджето с пачките на Борисов прокуратурата се измъква с формални действия, колкото да замете случая под черджето.   

По закон нещата стоят така: Целта на наказателното разследване е събирането на доказателства, които потвърждават или оборват предположението, че дадено лице е извършило определено престъпление. Разследването може да започне по оплакване до разследващите органи за извършено престъпление или защото същите органи са разкрили данни, предполагащи извършването на престъпление. Всички етапи на разследването обикновено се осъществяват от разследващи полицаи. Разследват също следователи и прокурори. Но само прокурор може да ръководи и контролира разследването.

Само прокурор…

Да виждате някъде да е записано, че подаващите сигнал трябва да са осигурили на обвинението доказателства? Данъкоплатците плащат на прокурорите всички разходи по разследванията, които често продължават с години и гълтат огромен ресурс от кадри, експертизи, проучвания, изследвания, командиовки плюс заплати и премии. Разходите са много по-големи, отколкото много граждани допускат. Резултатите обаче са мизерни, а доверието в прокуратурата е убийствено ниско. Защото се вижда и от самолет, че прокуратурата действа избирателно – едни биват преследвани дори без повдигнати обвинения и наличие на доказателства, а други са чадъросвани при наличието на очевидни данни за престъпление.

Освен това, може ли Гешев да каже по какъв начин и с какви средства граждани, фирми, НПО и медии биха могли да събират годни за пред съда доказателства? Те не са разследващ орган, нямат правомощия освен гражданския си дълг и съвест. Те ли, например, трябва да осигурят доказателствен материал за корумпиран министър, когото всички виждат, че живее в лукс без да плаща, придобива имоти под формата на подарък или за безплатно ползване, затваря си очите за ощетяването на държавата със стотици милиони?

Номерът е тъп и се изтърка.

Но в случаи, когато сигнали подават издатели на медии, обслужващи обвинението и определени управленски кръгове, или съпругата на Петьо Еврото – Любена, да речем, прокуратурата се задейства със скоростта на светлината и неудобните биват „сготвени“ начаса.

От друга страна, самата прокуратура, особено специализираната, непрекъснато върти старата плоча с "срещу нас има политически натиск". Наистина ли? Дайте доказателства, защото досега е просто голо оправдание и безсилие.

Така стоят нещата и никой вече не вярва на прокурорски вопли.  

Освен това: „Мафията е човешко явление, и като всички човешки явления, ще има своя еволюция и край.“ Казал го е италианският съдия антимафиот Джовани Фалконе. С когото нито един български магистрат няма дори бегла прилика като поведение.

   Автор: Емил Азар

   Източник: frognews

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.