Това са последните данни (от 21.01) за развитие на COVID-19 кризата.

Това са последните данни (от 21.01) за развитие на COVID-19 кризата.
24-01-2021г.
3
Гост-автор
Четирите графики са следните:
1. Потвърдени COVID-19 случая на дневна база на 1 милион души - осреднени стойности за 7 дни
2. Потвърдени COVID-19 умирания на дневна база на 1 милион души - осреднени стойности за 7 дни
3. Общ брой умирания с натрупване на 1 милион души от началото на пандемията
4. Дял на умиранията от COVID-19 спрямо потвърдените случаи
Както се вижда от графиките, България е в дъното по отношение на новите брой случаи на 1 млн. души на седмична база. По отношение на смъртните случаи от COVID на 1 млн. души на седмица България се издига нагоре в класацията и достига 10-то място. Показаните държави на графиката не са избрани случайно. На нея присъстват всички държави (но и други), които имат по-голяма смъртност от COVID на 1 милион души (за да са сравними числата) от България след началото на пандемията.
Така, когато се класират държавите според починалите от COVID на 1 млн. души от началото на пандемията, България все още е на 10-то място - графика 3. Но когато броят на починалите се разделят на броя на отчетените случаи, България се идзига на безапелационното първо място в света- графика 4.
Какво говори това? За да сме на първо място в света по брой починали спрямо отчетени заразени, трябва да търсим причините в три направления.
1. В България има много повече заразени, които не са установени, поради ограничено и неефективно тестване. Това ясно говори, че има сериозни недостатъци в начина, по-който функционира превантивната страна на здравната система. Тя не може да открие ефективно заразените, защото
- няма правилна организация за провеждане на тестовете
- няма достатъно тестове
- тяхната цена е висока, което отказва хората да се изследват, вместо те да са безплатни
- ограничителни мерки в случай на положителен тест, което принуждават хората да избягват тестването
2. България има много повече починали от COVID спрямо заразените. Защо хората в България биха умирали повече от вируса спрямо другите страни в света? Отговорът в случая би следвало да се търси във функционирането на болничната помощ в три аспекта:
- невъзможност болните да стигнат до болнично лечение, защото няма достатъчно болници, легла или персонал
- постъпването за лечение в болница всъщност увеличава смъртността, вместо да я предотвратява
- проблеми в болничното лечение, което принуждава хората да избягват болниците и умират без да получат адекватно лечение
3. Комбинация от факторите по първото и второто направление, което е най-вероятната причина.
Това, което тези графики безапелационно показват е, че България е държавата в целия свят с най-неадекватна здравна система, която нито успява да диагностицира навреме и правилно своите болни, нито успява да ги лекува правилно. А това е системата, в която всяка година се наливат допълнително по половин милиард лева с цел подобряване на нейното функциониране, докато тази система продължава да бъде една от най-нефективните в света и да убива в буквалния смисъл пациентите си.
Разбира се, за неефективността на българската здравна система се знае отдавна и почти няма доклад на световна институция, в който този проблем да не е засегнат. Сега просто стана абсолютно видимо, че липсата на реформи и адекватни мерки за отстраняване на проблемите в тази система и изливането на милиарди по един абсолютно неефективен и дори криминален начин в нея води само до задълбочаване на проблемите и в края на краищата до повече смърт. А България отдавна е на първо място в света по смъртност на населението си и за съжаление 2020 отбелязва един тъжен рекорд в това отношение!
 
Автор: 

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.