ТОТАЛИТАРНИ ПРИКАЗКИ (За деца родени след 1980)

ТОТАЛИТАРНИ ПРИКАЗКИ (За деца родени след 1980)
23-04-2021г.
25
Мартин Карбовски

Вие, деца, родени преди 1980-та не помните тия времена. Тогава беше като сега, но тогава знаехме, че нещо не е наред. Вие сега не знаете, че нещо не е наред.

Имаше тогава, деца, един албанец. Казваше се Енвер Ходжа. Той беше направил много бункери в Албания.

Енвер Ходжа обичаше да се отбранява. Седеше е един бункер и ръководеше Албания. Телевизията, албанската нямаше програма. Пускаха телевизията само когато Енвер Ходжа искаше да каже нещо важно. После пускаха музика, народна албанска. Или лайф-стайл предавания, но тогава както сега нямаше нито лайф, нито стайл.

Имаше вицове за Енвер Ходжа. Албанците строяха бункер след бункер, но нямаха какво да ядат. Затова албанския виц беше кратък: “Слушате новини на албански език. Енвер Ходжа стана рано в добро настроение и закуси баница с бекон. Това бяха новините на албански. За останалите: сега ще слушате народна музика...”

Никой не помнеше как Енвер Ходжа стана толкова важен в Албания. Просто всички го слушаха, макар че говореше глупости - за бункери и колко са лоши другите държави и политици. Но така беше с Енвер Ходжа в Албания, така е и днес у нас.

За повече приказки пишете във фейсбук. И се опитайте да помните времената когато Енвер Ходжа беше на екрана. За да не ги повтаряте.

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.