Томислав Дончев: Асен Василев ще е финансов министър завинаги, защото след него никой няма да иска да заеме поста

Томислав Дончев: Асен Василев ще е финансов министър завинаги, защото след него никой няма да иска да заеме поста
14-11-2023г.
0
Лентата

Асен Василев завинаги ще е финансов министър, защото не познавам друг, който да иска да е финансов министър след него. Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Той коментира, че един кабинет не съществува, за да му се радваме, а да върши нещо. А критериите на ГЕРБ не са персонални за хубостта на някого, а какво върши правителството. Цялата му "конструкция по дефиниция, още в генезиса си, е абсурдна. Действията на кабинета правят всичко още по-трудно", даде оценката си той два дни след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска хората да не наричат (не)коалиционното управление с ПП-ДБ и ДПС "сглобка".

Кабинетът няма да падне, категоричен бе обаче Дончев въпреки критиките към мнозинството на ПП-ДБ. Той настоя, че ГЕРБ не настояват за министри или зам.-министри. Най-големият проблем бил бюджетът, за който той направи препратка към роман на Ремарк - "Живот на заем". "Редовно всяка година през последните 3 сме с дефицит. Не знам какъв е тоя феномен, където 3% дефицит го сравнихме с нула. Балансираният дефицит е нула! Ако я караме така, до 2026-та дългът ни в номинално изражение ще се увеличи 2 пъти. Само разходите за лихви ще скочат 3 пъти, сега са 800 млн.", предупреди бившият вицепремиер.

Според него ако се изпълни разходната част, дефицитът ще скочи на 5%. А не е добре да се трупа дефицит, защото това означава дългове.

В учебниците пише, че най-лошата рецепта е социалните разходи да се плащат с дълг, подчерта Дончев. Той настоя социалните разходи да са съобразно бюджета и да се харчи колкото се изкарва.
Според него е справедливо да се тегли дълг за голяма инвестиция, защото ще се ползва години наред, например за топлоцентрала. Дончев подчерта, че "все още има време финансовото министерство да преработи бюджета преди внасяне в парламента, така че да е по-реалистичен и по-малко рисков".

Дончев отбеляза, че премиерът акад. Николай Денков "говори непрекъснато". На въпрос за думите му, че ГЕРБ се държат шизофренично, депутатът посочи, че премиерът е химик и физик, а влиза в сферата на психологията. "Има числа и те показват проблем. Числата все още имат значние", настоя той.

Зам.-председателят на ГЕРБ отказа да коментира изявленията на шефа на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски от последните дни. "Ако аз критикувах кабинета, бих казал друго", каза той във връзка с твърденията на колегата му, че решенията се взимат на тъмно. Според Дончев те трябва да са заради "немилостивото овладяване на държавния апарат от партия, която притежава процента от народните представители". Според него новопоявила се партия, дори и да спечели с 65%, не означава, че "поголовно трябва да подменят всички чиновници".

За настояването за рокади в ДАНС Дончев отбеляза, че има подозрения дали зад благовидния предлог за реформи в службите не се крие сценарий за овладяването им. Безспорно трябва да има реформа, но тя не се изчерпва само чрез смяна на началника, добави той.

На въпрос невъзпитани ли са управляващите, Дончев бе лаконичен, но остър: "Министър-председателят редовно ни се кара. Всички наоколо са виновни - депутатите, ДАНС.. Всички са виновни. Ако има невинен, това е той".

Дончев отбеляза, че "корупцията е там, където се разпределя обществен ресурс, ерго в тези, които управляват". А като примери той посочи "дългата тема около дерогацията и "Лукойл", и всички случаи с обществени скандали. "Как по ПВУ все са фирми, приближени до ПП-ДБ и това не е проблем?", попита той.

Източник: БНТ

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.