Тома Томов, журналист: „С ген. Радев, който не е корумпиран, има качества и не е част от сегашния елит, България има шанс“

Тома Томов, журналист: „С ген. Радев, който не е корумпиран, има качества и не е част от сегашния елит, България има шанс“
01-09-2020г.
9
Лентата

Известният български журналист Тома Томов представи преди няколко дни във Велико Търново филма си „Въздушен бой“. В него главен герой е кандидатът на БСП за президент на България ген. Румен Радев. След прожекцията г-н Томов разговаря с десетките социалисти и симпатизанти, които дойдоха на срещата.
Тома Томов е бил редактор на новините в Българската национална телевизия, водещ на „Панорама“, автор е на десетки филми за Ливан, Скандинавия, Англия, Куба, Тайланд. Правил е интервюта с личности като Джими Картър, Ричард Никсън, Хенри Кисинджър, Рей Бредбъри, Марлон Брандо, Джак Никълсън, с астронавти, шейхове, генерални секретари на ООН, лордове.
На фона на всичките си срещи, той не крие възхищението си от ген. Радев и още преди да сме започнали разговора, няколко пъти повтаря: „Не можете да си представите какъв лидер е ген. Радев. Едва ли е възможно човек да го опознае за толкова кратък период от време“.

– Г-н Томов, с какво ген. Румен Радев провокира интереса ви към себе си?

– Малко отдалеч ще започна, защото искам да ви разкажа за първата си среща с него. А тя беше на парижкото летище „Шарл де Гол“. Прибирах се за България и докато чаках да ни повикат за полета, го видях – красив военен, харизматичен, очарователен мъж. И се заговорихме още на летището, а после седяхме един до друг в самолета. Той се прибираше от САЩ и започнахме да говорим за света, за войни, за геополитика и някак в разговора той вметна, че се прибира от американска военна академия. Говори ми с огромно въодушевление за учението и какво представлява то в Америка. За това как ти дават задачи да решаваш и не можеш да ги решиш, ако не мислиш и не даваш идеи.

НЯМАТЕ ПРЕДСТАВА КОЛКО ИНТЕРЕСЕН ЧОВЕК СЕ ОКАЗА ГЕНЕРАЛ РАДЕВ

Първо ме хвана с харизмата си на естествен лидер, после с логичните си разсъждения, със земното си присъствие. И си казах: защо да не направим филм за тоя човек. Български генерал, очевидно оценен от американците. Намерих финансиране и направих филм на Граф Игнатиево. Генералът стана главен герой във филма.

И знаете ли, той пилотира Миг 29, тези самолети, дето излитат нагоре с краката, самолети с много голяма тяга. Когато след това идваха американски пилоти на учение тук, а те идват поне два пъти годишно и са все най-големите им асове, той се смее с тях. Те имат в гръбнака си един куп титанови пластини, защото, като водиш военен бой, през цялото време трябва да въртиш главата си във всички посоки и първото нещо, което ти отива, е гръбначният стълб. Затова им слагат и тези пластини. А нашият генерал ги бие всичките, нямаше изгубено сражение в учебните битки.
И станахме приятели. Аз наблюдавах развитието му през тези години и когато реши, че ще става кандидат, го подкрепих абсолютно безрезервно.
Срещали сте се с толкова много световни лидери. До кои от тях бихте поставили ген. Радев?

– Аз съм се срещал със стотици хора, все хора на командния мостик на епохата. Интервюирал съм велики генерали и може би един от най-великите генерали на Израел – пилот, който също стана президент на държавата. Езер Вайцман се казва. Истински военен, достоен мъж, изгубил сина си във войната.
По време на първата война за независимост на Израел Йерусалим е обкръжен. Между Йерусалим и Тел Авив има пет арабски армии и германски самолети пристигат там в дървени кутии. Хората на Вайцман махат кутиите, монтират самолетите и без никаква тренировка излитат и влизат в бой. Представяте ли си как ги е мотивирал този човек!
След това по време на великата Шестдневна война той ръководи израелските пилоти, които съсипват на земята египетската авиация. Унищожават 85% от нея. Той ми е казвал, че знае първите имена на всичките свои пилоти, а става дума за няколкостотин мъже, първото име на съпругите и на децата им. Велик командир. И също едър мъж с невероятна енергия, борец за мир и донякъде го сравнявам с генерала.
И какво в ген. Радев го прави този лидер, за който вие мечтаете?
– Генералът за мен има качество да стане ръководител по няколко причини.

АЗ НЕ ПРИЕМАМ СЕГАШНИЯ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ. ЗА МЕН ТОЙ Е ВРЕДЕН ЗА ДЪРЖАВАТА.

Този политически елит, който беше създаден на основата на абсолютната грабителска приватизация и в него влязоха всякакви хора, срещу които нищо не можеш да направиш. Трябва някаква голяма революция, която няма как да стане.
Обаче ако в една институция, каквато е президентът, влезе достоен човек като ген. Радев, който категорично не е корумпиран, има качества, не е част от този елит, за който ви говоря, тогава България има шанс.
Ние живеем в много тежко време. Аз съм бил в Сирия, когато тя беше много по-качествена страна от България и като туризъм, и като красота, като всичко. Сега там има само развалини. Конфликтът със Сирия и конфликтът в целия Близък изток и това, което може да стане на Балканите, се римува като сърце с предсърдие, ние сме като скачени съдове. Винаги нещо може да стане в Босна и Херцеговина. Изтече Дейтънският договор, значи винаги може да стане нещо в Косово, винаги може да стане проблем и в Черна гора.

СПОРЕД МЕН СЛЕДВАЩИТЕ 15 ГОДИНИ ЩЕ ИМА БИТКА ЗА БАЛКАНИТЕ

И на нас ни трябва един човек в президентството, който е върховен главнокомандващ, може да води, ако се наложи, война. Да, в България в момента момчетата не знаят как да воюват, но ще се научат. Един ден тук трябва да има задължителна военна повинност. Армията ни не може да остане толкова, колкото е сега. Тя трябва да има поне 50-60 000 войници. Истината е, че идват много лоши времена и е хубаво начело на страната да седи един истински генерал, защото това е много важно за националната сигурност. И като гледам как се развиват нещата, аз лично категорично съм за него, защото го познавам отблизо и той може да не е политик, може да не говори хубаво, може да не седи както трябва на екран, но има излъчването на естествен лидер.

– С какви грешки във външната ни политика ще трябва да се справя ген. Радев, ако хората му се доверят безрезервно, както вие сте го направили?

– Три колосални грешки направи премиерът Бойко Борисов. Първата е с Кристалина Георгиева. Той няма да я признае, но това ще седи като петно в цялата му политическа кариера. Няма химическо чистене за такова петно. И втората – трябва да върне хората от Турция. Хванали сме ги, хванали, имаме си нашите съмнения, но не може така с лека ръка да ги пращаш на… Така не се прави политика. И

ТРЕТАТА СУПЕРГРЕШКА Е ИЗЛЪЧВАНЕТО ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА ЕДНА ЖЕНА, КОЯТО МОЖЕ БИ Е МНОГО ПОЧТЕНА И МИЛА, НО АБСОЛЮТНО НЕ СТАВА ЗА ТАЗИ ПОЗИЦИЯ

Това означава, че той прави грешка след грешка. Тези грешки ще имат последствия. Иска да се кандидатира за президент след пет години! Може да се кандидатира, ама след пет години може и да го няма в политиката. Но е явно, че той няма нито интелектуалния ресурс, нито възможностите и разбиранията да се занимава с външна политика. Това не е като да риташ топка.

– Как виждате България при Цецка Цачева и каква според вас би я изградил генерал Радев?

– България въобще не си я представям при Цецка Цачева. Но при генерала си я представям. България е страна, която е създала велики хора. Достатъчно е да си спомниш, че един млад човек още в 19 век има силата и куража да седне на една маса и да напише „Борба“. След като един българин го е направил това през 19 век, значи може и в 21 век да го направи. Може да се появи новият Ботев, новият Вапцаров, новият Левски. Естествено, те се раждат по един път на век, но

СРЕД НАС ЖИВЕЯТ ТЕЗИ БЪЛГАРИ, КОИТО ЩЕ СЪЗДАВАТ НОВА БЪЛГАРИЯ НА 21 ВЕК, И НИЕ ЩЕ ГИ ВИДИМ

Не трябва да губим вярата си в това. Не мога да се съглася с мнението, че сме най-бедните и най-корумпираните. Това е заради страхотната мафия, която управлява страната и ограбва всичко, заради това, че имаме една колониална администрация.
Всяка страна има правото един ден да изтегли по-добри карти. В рамките на едно поколение стигат и 20 души, на които не им е достатъчно да имат сметка в банката, къща, работа в Брюксел, Лондон или Париж, които да искат да правят друго. Да правят например това, което са правили Захари Стоянов, Левски, Ботев. 20 души стигат като лост да преобърнат всичко.
– Ако излезем за малко от България в големия свят, можете ли да кажете къде сме и ще можем ли въобще някога и ние като тази малка белгийска провинция Валония, която забави споразумението СЕТА, и ние да спираме световните процеси?

– В света вървят два големи глобални процеса – единият е свързан с американската глобализация, което е глобализацията на съвременния свят. Тя е успешна, контролира огромни части от земното кълбо, но срещу нея върви китайската глобализация. Какъв е пинкодът на света сега – 1-1-1-4. Един милиард са Америките, един милиард е Европа, един милиард в Африка и четири милиарда в Азия. Как ще изглежда този код през 2015 г.? Така: 1-1-3-7

КИТАЙ В МОМЕНТА Е ФАБРИКАТА НА СВЕТА. ТЕ НАУЧИХА ВСИЧКО ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ

Не забравяйте, че на десет компютъра в света девет са произведени в Китай. От десет телефона седем са произведени в Китай, половината от всички строителни кранове в света се намират в един китайски град – Шанхай. Китай е с огромно бъдеще. Те ще направят нов панамски канал в Никарагуа, ще направят втори канал в Малайзия, ще направят военноморски и военновъздушни бази в Джибути, в Ангола, в Южна Африка, в Гвадар, в Цейлон. Тоест тяхната глобализация вече тече.
Ясно трябва да се знае и това, че Русия и Америка никога не могат да воюват. Може всеки ден да се дрънка оръжие, но те не могат да воюват, защото става дума за две ядрени държави с колосално ядрено оръжие. Могат да воюват с наемници – това, което става в момента в Сирия.

– Атентатите бяха ключово събитие за 2016. Кое ще е събитието на 2017 г.?

– Да се надяваме, че няма да е войната. Но със сигурност винаги има черен лебед. Истината е, че не може в съвременния свят да няма атентати. Те ще са големи, непрекъснати. Ще трябва да свикнем с тях. Не е възможно да се спре вълната, която идва от Африка. Няма как да се спрат радикализиралите се млади хора, които стават все повече.

СВЕТЪТ Е В СТРАХОТНО ДВИЖЕНИЕ. НЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ПРАВЯТ ПРЕДВИЖДАНИЯ

Така че няма как да знаем какво ще стане в Европа. През следващата година има избори в Германия. Дори и Меркел да остане, бъдещето на континента не е ясно. Социалдемократите искат да водят съвсем друга политика. Само ще ви кажа няколко имена – Вили Бранд, Хелмут Шмит, Шрьодер и сега Щайнмайер. И четиримата са големи политици и искат да има друга политика с Русия, коренно противоположна от тази на Меркел. Тази на Меркел е инспирирана от американците, защото Меркел е техен човек. Сигурен съм, че във Франция ще има промени. Там може да е Жупе, но със сигурност няма да е Франсоа Оланд, защото той се провали. Трудно е да се каже и кой ще бъде президент на Австрия или какво ще стане в Англия. В момента министър-председателят на Англия се държи като ляв лидер. Тепърва ще става интересно.
– Да се върнем у дома. Каква би трябвало да е позицията ни към Турция?
– Аз съм категорично против политиката, която в момента води българският премиер. Той няма адекватен отговор на това, което предстои. Той няма интелектуалния ресурс да се справи. Стоял е твърде дълго във властта и сме видели какво може.

ИДВАЩОТО Е МНОГО ПО-СЛОЖНО И СТРАШНО. ТРЯБВА ДРУГ ЧОВЕК, НОВА ВЛАСТ

Но ще видим какво ще направи и Ердоган там. Той вкара половината си генерали в затвора. Иска да направи нещо, което е невъзможно. Иска да възстанови отоманския блян, но той е силен. Турция е страна, която само в рамките на едно поколение ще стане сто милиона души, и ние ще трябва да се съобразяваме с Турция и много да внимаваме. Това е екзистенциален проблем за България. Затова ни трябва един много качествен ръководител на страната.

Източник: borbabg.com

 

 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.