ТИ СИ БЪЛГАРИН В ЧУЖБИНА!

ТИ СИ БЪЛГАРИН В ЧУЖБИНА!
22-05-2019г.
44
Иво Сиромахов

АВТОР: Иво Сиромахов

1. Заобичваш България (И обясняваш на всички, че е най-невероятната страна. С разтреперан глас им говориш за планините, шопската салата и трите морета и как всичките ти познати са измъчвани от комунистите, но са успели да го превъзмогнат и да изобретите заедно компютъра)

2. Самочувствието ти видимо се покачва (Намираш леенето на бетон в Испания за далеч по-престижно от леенето на бетон в България. Освен това си гледал мач на Алавес на живо)

3. Притеснен си, че всички любезничат и се усмихват (Опитваш се все пак да се заядеш със сервитьорката, но забравяш нужните английски/испански/немски думи)

4. Пълниш квартирата с рекламни материали (запалки, химикалки, поставки за чаши, дори салфетки и клечки за зъби от закусвалните)

5. Послушваш чалга (принципно не ти е любима, но го оправдаваш с носталгията)

6. Много лъжеш (нищо, че си във ферма на 300 километра от Лондон – по телефона обясняваш, че всяка вечер мааш гащи из Сохо „и нищо особено не е, казвам ти, въобще не си заслужава“)

7. Спиш по познати цяла година (обясняваш, че трябва да си помагаме и си само за малко, а и че те винаги са добре дошли, ако имат път към Търговище)

8. Винаги се прибираш в България със свръхбагаж (плюс 20 кила ръчен, една част е за подаръци, другата част – за черни дни)

9. Общуваш само с българи (Местните не знаят коя е Алисия и никога не им е забавно, като се оригнеш)

10. Пресичаш на червено (Може да правят суперколи, но не се сещат за елементарни неща и кесят по две-три минути на празни улици)

11. Научаваш чужденците да пият (в началото се дърпат, но постепенно чарът ти ги печели за каузата)

12. Бързо забравяш българския (за 2-3 месеца изчистваш от паметта си почти всичко, освен по-кратките думички)

13. Научаваш най-добрите псувни (и те са единственото, което казваш без акцент)

14. Не си поръчваш алкохол навън (4-5 евро за малка бира? Не на тебе тия. Напиваш се вкъщи и чак тогава се впускаш в местния нощен живот)

15. Излизаш из квартала по екипче на Левски/ЦСКА (Хем е патриотично, хем се чувстваш готин. Чудиш им се на акъла що не го правят и те)

16. Събуваш си обувките на гости (и веднага те хваща яд, че не си помислил по-добре)

17. Не се подстригваш (20 евро, за да те минат с машинката? Аре нема нужда. Една шапка е 5 евро)

18. Викаш „опа, сори“, когато настъпиш някого в метрото (и прибавяш едно извинително „дееба“)

19. Чувстваш се недосегаем (никой не разбира езика ти, не знае навиците ти и няма нужда да спазваш никакви правила. По-хитър си от тях)

20. Убеден си, че тоя текст не те касае (Чужбина грам не те е променила и си все същият)

сп. MAXIM

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.