„Ти броиш“ - всеки може да се включи в платформа за прозрачни избори

„Ти броиш“ - всеки може да се включи в платформа за прозрачни избори
04-01-2021г.
11

Да, България“ предлага на всички желаещи да се осигури прозрачност на парламентарните избори догодина да се включат като застъпници в кампанията „Ти броиш“.

Това е доста повече от просто кампания, казва Ивайло Мирчев, предприемач и активист на „Да, България“. Става дума за софтуерна платформа, разделена на три. Основата е електронно приложение. По платформата се работи от март.

Амбицията е ако успеят да осигурят застъпник във всяка секция, освен да преброи бюлетините и да внимава за манипулации с тях, застъпникът да сканира самия протокол и така да се направи паралелно преброяване, обясни Мирчев. След сканирането протоколът попада в преброителен център.

За да сработи идеята са необходими 12 хиляди души. „Не той да бъде през целия ден в секцията. Нарушения се извършват обикновено след приключване на изборния ден. За нас е важно тези застъпници да бъдат в последните 4 часа – малко преди приключване на изборния ден до преброяване на бюлетините и съставяне на протокол.“

Целта е да включим максимално много хора, които наистина искат да гарантират честния изборен процес, а не просто да се появяват по медиите да обясняват как им крадат гласовете. Изключително важно е да свършим реална работа“, коментира Мирчев в предаването „Преди всички“.

Желаещите да се включат не е задължително да бъдат симпатизанти на „Да, България“, уточни той. 

„Могат да бъдат членове на други партии, симпатизанти, част от неправителствени организации, които редовно правят наблюдения на този процес. Част от „Ти броиш“ може да бъде абсолютно всеки, на когото му пука изборите да не бъдат купени за пореден път.“

Предвижда се застъпниците да имат в реално време връзка с юридически екипи през целия изборен ден.

Манипулациите са страхотни, подчерта Мирчев, който припомни, че на местните избори в София са имали 10 балотажа с ГЕРБ, от които са спечелили 8 и по трудния начин са научили как трябва да правят избори. „Имахме например преброени 66 бюлетини, в протокола обаче първата шестица случайно се пропуска и се запълват 6“, даде пример той.

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.