The Daily Record: Русия може да смаже НАТО със "супероръжия"

The Daily Record: Русия може да смаже НАТО със
10-03-2022г.
107
Гост-автор

След НАТО започна да отговаря на руската инвазия в Украйна, руският президент Владимир Путин предупреди всеки, „който може да се изкуши да се намеси в текущите събития“, че ще се сблъска с „последствия, които никога не сте срещали в историята си“.

Повечето веднага повярваха, че тези думи представляват ядрена заплаха, но Русия разполага с широк набор от усъвършенствани нови оръжия, наречени супероръжия от Путин, които биха могли да имат ужасяващо въздействие в Украйна и по-далеч, без да рискуват неизбежните последици от ядрен конфликт.

Кж-47M2 "Кинжал", хиперзвукова аеро-балистична ракета въздух-земя, е едновременно бърза, лети с около 7600 мили в час и е пъргава, изпълнявайки бързи маневри, които биха й помогнали да избегне всяка настояща система за противоракетна отбрана на НАТО, пише The Daily Star .

Последното поколение руски ракети е достатъчно бързо и гъвкаво, за да избегне настоящите отбрани на НАТО, снимка: Руска армия.

Непотвърдени съобщения сочат, че редица изтребители МиГ-31, въоръжени с ракети „Кинжал“, са изпратени от авиобаза „Солци“ до военноморската авиобаза Черняховск, между Беларус и Полша, в началото на февруари 2022 г.

Предназначена за унищожаване на кораби, както и на наземни цели, Кинжал е неудържима ракета, която може да бъде въоръжена с ядрени или високо експлозивни бойни глави, както и да нанася сериозни щети, само като поразява целта си с висока скорост.

Но друго супер оръжия на Путин изобщо не трябва да удря целта си, за да я деактивира напълно. Радиоелектрическата ракета Елабуга имитира електромагнитния импулс [EMP], генериран от ядрена бомба.

МиГ-ове способни да носят ракетите са стационирани около Украйна. Снимка Дмитрий Пичугин.

Смята се, че те са в състояние да изпържат всяка електронна система в радиус от три мили, да унищожат компютърно контролирано оборудване и да сведат вражеските ракети, радарно оборудване и дори танкове до безполезен скрап.

По-малка версия за раница с прякор „Ранец“ може да бъде пренесена на бойно поле и дори разположена зад вражеските линии, за да осакатява системите за командване и контрол.

„Листва“ е друго руско оръжие, използващо електромагнитно излъчване за подпомагане на настъпващите сухопътни войски.

Дистанционно управляваното превозно средство за разминиране използва ултра високочестотни радиовълни, за да неутрализира мини и други експлозиви от разстояние до 100 ярда.

Листва може да детонира мини на изключително разстоние, отваряйки пътя за руските бронетанкови части.

Говорейки в Руската академия на военните науки през 2019 г., началникът на Генералния щаб Валери Герасимов се похвали, че Русия разработва модерни нови оръжия, които ще позволят на руските сили да „превземат и поддържат инициативата“ във всяка бъдеща конфронтация.

Герасимов добави, че „за да отговорим на заплаха, трябва да създадем заплаха“.

„Като действаме бързо“, каза той, „трябва да изпреварим противника си с превантивни мерки, да идентифицираме уязвимите му места навреме и да създадем заплахата, че ще бъдат нанесени неприемливи щети“.

    Източник: pogled.info

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.