Терористи атакуваха църквата и синагогата в Дегестан. Заклаха отец Николай и подпалиха храмовете. Убити и десетки ранени

Терористи атакуваха църквата и синагогата в Дегестан. Заклаха отец Николай и подпалиха храмовете. Убити и десетки ранени
24-06-2024г.
164
Лентата

Вечерта на 23 юни въоръжени терористи нападнаха градове в Дагестан. Те са обстреляли пост на пътната полиция в Махачкала, а също така нападнаха синагога и православна църква в град Дербент. Нападателите заклали настоятеля на църквата отец Николай, а в близост до синагогата бил намерен и един мъртъв мъж. Ранени са 34 души, включително 27 полицейски служители, пише Lenta.ru

Информацията за загиналите в резултат на терористичното нападение се уточнява. Мюфтията на Дагестан съобщи, че жертвите са девет души, като седем от тях са служители на правоохранителните органи.

Същата информация за броя на загиналите служители на реда беше потвърдена от източник на РИА Новости в правоохранителните органи. В същото време каналът в Telegram „Най-рано от всички“ пише за 11 загинали служители на правоохранителните органи.

Управителят на Дагестан Сергей Меликов заяви след заседание на оперативния щаб, че при нападението на терористите са загинали повече от 15 служители на правоохранителните органи, както и няколко цивилни.

След нападенията в Дагестан е въведен извънреден режим за извършване на антитерористична операция. Следственият комитет на Русия е започнал дело за терористична атака във връзка с въоръжените нападения.

Националният антитерористичен комитет (НАК) на Русия съобщи, че са неутрализирани петима терористи.

В резултат на бойната операция в Дербент са неутрализирани двама терористи, а в Махачкала – трима.

НАК съобщи още, че правоохранителните органи продължават да издирват съучастници на терористите, провеждат се претърсвания, на мястото на сблъсъците работят служители за ликвидиране на взривни устройства на службите за сигурност, иззети са стрелково оръжие и боеприпаси.

По-рано източник на РИА Новости съобщи за шестима ликвидирани бойци, четирима в Махачкала и двама в Дербент. Подобна информация беше потвърдена и от ръководителя на Дагестан Сергей Меликов.

Телеграм-каналът „Преди всички“ твърди, че всички ликвидирани бойци са родом от Сергокала. По предварителна информация лидерът на бандата е бил син на началника на Сергокалския район на Дагестан Магомед Омаров.

Според База в нападението са участвали двамата синове на началника на район Сергокала на Дагестан Магомед Омаров – Осман и Адил.

ХРОНОЛОГИЯ НА УЖАСА

Вечерта в неделя, 23 юни (малко след 18 ч местно време), е извършено нападение срещу православната църква и синагогата в град Дербент.
Петима бойци нахлуват в православния храм, застрелват пазача.
След това прерязават гърлото на настоятеля на храма, отец Николай.
И църквата, и синагогата са от терористите.
По късно на вратата на синагогата е открит надпис с препратка към Корана: числата 2:120 и 8:39. Предполага се, че нападателите са го написали с боя.

Открит е прострелян в главата мъж край горяща синагога. Друг ранен е настанен в болница с изгаряния.
Терористи стрелят с картечници в Дербент служители на реда в 20 ч. По-късно бягат с бял Фолксваген поло. Малко след това двама от нападателите са ликвидирани.
Около 21:00 стрелбата отново е възобновена в Дербент и Махачкала. Престрелките продължават близо два часа, общо петима терористи са убити и шестима ранени. В градовете е вкарана военна техника, а изходите са блокирани.
Началникът на полицейското управление на града Мавлудин Хидирнабиев е тежко ранен по време на престрелка с терористите и малко по-късно умира от раните си.
Междувременно в 22:00 неизвестни лица стрелят по полицейска кола в центъра на село Сергокала, което се намира по средата между Махачкала и Дербент; един служител е ранен, съобщава Министерството на вътрешните работи на Дагестан.
Около 23 часа приключи активната фаза на антитерористичната операция (CTO) в Дербент.
След терористичната атака 16 са ранени и по-късно откарани в Републиканската болница на Махачкала. Сред тях тях 13 полицаи и трима цивилни, съобщиха Министерството на вътрешните работи.

КОИ СА ТЕРОРИСТИТЕ?

Ръководителят на Сергокалински район Магомед Омаров е задържан във връзка с терористичната атака. Тримата убити бойци са негови синове и племенник

От четиримата убити бойци трима са идентифицирани, съобщи “Интерфакс”, позовавайки се на източник от правоохранителните органи. Според ахенцията двама са синове на Омаров, а третият е негов племенник. “База” твърди, че синовете на чиновника Осман и Адил Омарови са участвали в нападението срещу синагогата и полицията в Махачкала.

Един от убитите синове на ръководителя на Сергокалински район Магомед Омаров, Осман, се е занимавал със строителен бизнес в Махачкала, притежавал кафене в Изербаш и имал връзки с Турция.

Източник: kritichno.bg 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.