Георги Касчиев, експерт по ядрена енергетика, пред “Труд”: Изтече радиоактивна вода от VI блок на АЕЦ „Козлодуй“

Георги Касчиев, експерт по ядрена енергетика, пред “Труд”: Изтече радиоактивна вода от VI блок на АЕЦ „Козлодуй“
21-06-2024г.
0
Лентата

Имало е изтичане на радиоактивна вода от VI блок на АЕЦ “Козлодуй”, каза за “Труд news” експертът по ядрена енергетика Георги Касчиев.

Водата е изтекла в рамките на херметичния обем на блока по време на ремонт, и няма опасност за населението или за околната среда, продължи той.

Тази вода, освен че е радиоактивна, е и с високо съдържание на борна киселина и предизвиква силна корозия върху металните компоненти. Ремонтният персонал трябва да почисти всички места, които този силно агресивен химически разтвор е успял да намокри.

Има доста голяма вероятност да не могат да бъдат почистени всички поражения, каза Касчиев. Водата е засегнала външната страна на корпуса на проверявания трети парогенератор, засегнала е и тръбопроводи, кабели.

“За мен е невъзможно да изчистят всичко. При следващото отваряне на херметичния обем, вероятно при презареждането през есента, ще има навсякъде следи от корозия”, каза Георги Касчиев.

В бъдеще ще има случаи на внезапни изключвания на датчици, прекъсвания на кабели, допълни той.

Изтичането е станало във вторник. Става въпрос за 30 куб. метра. Това, което предизвиква у мен шокиращо изумление, е как е възможно толкова време дежурният персонал да не засече този теч. Това е шокираща безотговорност, каза Георги Касчиев.

Източник: trud.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.