Теория на пренареждането

Теория на пренареждането
21-05-2022г.
157
Гост-автор

Автор: Стоян Панчев, Фейсбук

Преди време написах, че темата с ваксините ще се повтаря и преповтаря в конфликти около нови въпроси. Те ще са различни, но просто поводи, симптоми на по-дълбоко и базисно разделение.

Андрей Райчев вече започва да се съгласява с мен. Снощи той беше в Панорама по БНТ.

1. Според Райчев, общественото мнение около войната в Украйна се е стабилизирало и повтаря положението на лагерите от пандемията.
"Аз не мога да видя никаква принципна разлика между това, което гледахме при Короновируса, и което гледаме сега. Това е буквално същият въпрос." - бинго, защото разделението е същото, просто поводът е различен.

2. "Удивително е как се наследяват позициите. Част от тези, които бяха "анти-ваксъри" станаха т.нар. "путинисти", а част от войнствените "про-ваксъри" са тези, които са "анти-путинисти".
Не е случайно, че изборът пред мислещата публика е поставен по същия начин със същите инструменти като при пандемията. Ако не гласуваш, че украинската песен трябва да спечели Евровизия, ти си путинист. Ако си против система от здравни паспорти и ваксинационни йерархии, то ти си конспирационист антиваксър.

3. Райчев обаче бърка, като казва, че тези сблъсъци са "истерия без реален еквивалент", че всъщност (нашето) това е едно общество, което просто се разделя за нищо. Разделението е съвсем реално, при това в основата на сблъсъка, който ще дефинира политиката в идващите десетилетия.

Като изследовател тук е мястото не да се влиза в осветяване на пропагандата от едната или другата гледна точка, а да се дефинира разделението. Групите не са "изкуствени", както ги определя социологът-доайен - те са двата лагера, които ще определят политиката.

4. Райчев правилно заявява, че това разделение не е "Изток-Запад", както се опитваше да прокара отново в Панорама Боряна Димитрова.
Разделението е между прогресивния глобализъм с неговия нов световен блицкриг, срещу събуждащата се реакция, приемаща формата на национализъм, локализъм и суверенизъм. Сблъсък на умнокрасивото елитарно верую с ганювския практичен скепсис.

Темата не е Ковид, Украйна, Македония, еврото, ветото на малките в ЕС, зелени сделки или с каквото ще ни пробват в бъдеще.

Темата е пренареждането в политическото противопоставяне, новото "ляво и дясно", първи залп на конфликта, който ще дефинира 21 век.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.