Технологичните гиганти трябва да бъдат разделени.

Технологичните гиганти трябва да бъдат разделени.
06-02-2021г.
6
Гост-автор

Автор: Петър Кичашки

По време на Позлатената епоха (периодът от средата на XIX до началото на XX век) в Америка се създават най-гигантските до съвсем скоро монополи в човешката история.
 
Няколко души - Рокфелер, Карнеги, Джей Пи Морган и още няколко - притежават половин (или повече) Америка.
 
Рокфелер с неговия Standard Oil е най-емблематичен пример. Той създава вертикална структура, в която контролира цените на крайната си продукция като държи всички производства по вертикала на този продукт. Това му позволява при поява на конкурент да натисне цените надолу изкуствено, докато конкурентът фалира.
 
Изграждането на тръстове и монополи се превръща в тумор за американското общество, тъй като задушава конкуренцията, спира притока на идеи и води до нечовешки условия на труд.
 
Въобще шепа хора успяват да създадат олигопол, в чийто условия никой освен тази шепа хора не може да просперира. Именно заради тръстовете и монополите по време на Позлатената епоха се създава анти-тръстовото и анти-монополно законодателство.
 
Вертикалните бизнес-гиганти на Рокфелер, Карнеги и компания биват разбити на малки парчета, за да се намали концентрацията на финансова и друга власт в техните ръце.
Днес същото нещо трябва да се случи с Facebook, Google, Amazon и Apple. Не може Facebook да притежава и Instagram, и WhatsApp, не може Google да притежава и YouTube, и Android, не може Amazon да притежава и един от най-големите хостинг доставчици в света - AWS (всеки десети сайт на планетата се хоства от тях). Концентрацията на толкова много финансова и политическа власт в ръцете на 4-5 човека създава обективна опасност за съществуването на демократичното общество.
 
Технологичните олигарси с нищо не са по-различни от индустриалните олигарси от преди един век. Само инструментите им за правене на пари са различни.
И ако Катон Стари е призовавал настоятелно Картаген да бъде разрушен, то ние днес трябва да проявим същото упорство и да искаме технологичните гиганти да бъдат разделени.
Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.